Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Luster uz malu pomoć IKEe
... ... ... 
Korak po korak
0
1620
Luster uz malu pomoć IKEe
Već si dugo tražim luster za blagovaonu i da ga uparim s drugim stvarima te kako ga nisam uspio pronaći odlučio sam si sam napraviti pa kud puklo da puklo. Puno sam vremena potrošio praveći skice i gledajući kako su to drugi uradili. Skoro sam odustao kad mi je ideja došla sama po sebi.
Dobio sam komad šperploče debljine 5mm. Na njoj sam pomoću priručnog šestara (vijak u sredini ploče, komad špage određene dimenzije, s jedne strane zavezana za vijak a s druge sam zavezao oolovku) iscrtao dva kruga vodeći računa da mi je špaga ravnomjerno zategnuta. Pomoću ubodne pile izrezao sam ploču. Malo sam se pomučio s unutarnjim krugom ali sam ga na kraju uspio dobiti poprilično ravnog. Dimenzija vanjskog kruga je 70 cm a unutarnjeg 30 cm. Na ploču sam s unutarnje strane zaljepio (ljepilom za drvo) komade letvice. S druge sam ih strane električnom klamaricom s malim čavlima još dodatno učvrstio. To sam napravio iz razloga da mi letvice drže ploču ravnomjernom, da se ne bi savijala pod težinom sjenila i sijalice, Okvir sam rješio pomoću kanalica za kablove struje ili mreže. Vanjska kanalica širine je 5 cm a unutarnja 3 cm. Kanalica je plastična i može se lako motati, a osim toga ima utor u koje je legla ploča. Kada sam je savio krajeve sam zaljepio univerzalnim ljepilom te sam je dodatno učvrstio električnom klamaricom za one letvice koje sam naljepio na ploču.
Iz drugog komada daske izrezao sam još jedan krug. Prečnik mu je oko 29 cm, a debljina oko 2 cm. Taj dio ide na strop pa sam uzeo deblju dasku jer mora nositi svu težinu lustera. U sredini sam izbušio rupu kuda ću provući kablove od struje. U mom slučaju morao sam napraviti i jedan kanal iz razloga kad su majstori (nazovimo ih tako) postavljali struju nisu mi dobro centrirali mjesto gdje će doći luster pa sam to morao rješavati naknadno sa kanalicom. Oko kruga sam omotao komad od mekog metala presvučen plastikom koji se da lako oblikovati. Taj dio ima estetsku i funkcionalnu ulogu koju ću objasniti kasnije. Vijkom sam ga učvrsti za dasku.
Veliki krug, odnosno samo kanalice sam akrilnim sprejom obojao u crno. Izbušio sam rupe gdje ću provući kablove od struje. Nakon toga sam s vanjske strane zaljepio bijelu foliju s teksturom kore drveta. Da sve ne bi bilo crno-bijelom uzeo sam podloške zlatne boje i zaljepio ih na mjestima gdje sam izbušio rupe. To bi bilo to što se radova tiče. Došlo je vrijeme za postavljenje.
U Ikei sam kupio tri crna sjenila te razvodnu kutiju za tri sijalice. Prvo sam postavio manji krug i pomoću vijaka učvrstio ga na strop. Zatim sam pomoću onog mekanog komada metala (ne znam stručni naziv) napravio dva nosača za drugi, veći krug. Kad sam pisao kako taj mekani komad metala ima ne samo estetsku već i funkcionalnu ulogu mislio sam upravo na ovo kad sam vješao drugi krug. Vijcima sam pričvrstio dva nosača za gornji manji krug te veći krug. Kako taj komad mekanog metala ima ravnomjerno izbušene rupe mogao sam sve dobro centrirati i ne bojati se da će sve to jednog dana popustiti jer ima dosta "mesa" za koje se vijak drži. Kablove sam prvo provukao odozdo i vratio odozgor. Na sredini sam ih (kablove) učvrstio pomoću žice (otpala mi jedna od sušila za veš) tako da mi jednako padaju. Nakon toga sam objesio sjenila te ih postavio tako da je svako malo podignuto za nekakvih 5 cm, da nisu u istoj ravnini. S gornje strane (velikog kruga, ona koja se ne vidi) kablove sam učvrstio pomoću klamarice za one letvice da se ne bi vratili natrag.
Nadam se da sam nekom pomogao bar s idejom što se sve može iskoristiti za izradu lustera jer znam sam po sebi koliko vremena provodim u traženju načina da se nešto napravi samostalno a da na kraju ne izađe skupo, Kad sam sve zbrojio luster me je koštao oko 250 kn.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.