Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Bubanj podna lampa
... ... ... 
Korak po korak
0
2623
Gost iskonstruktor
Bubanj podna lampa
Ambijentalno svijetlo bubnja od vešmašine :)
Stari bubanj iz veš mašine Štap, cca fi3 cm, dužine 240cm Drvene tiple u komadu, fi8mm, dužine 100cm Grlo E27 sa podloškom Kabel s utikačem i prekidačem Brusni papir gradacije 150-280 M4 šarafi, pločice, matice Šarafi za drvo 3 komada šarki Drvofix, odnosno ljepilo za drvo Pik traka
Nađite stari bubanj iz veš mašine. Na otpadu, ili u nekom servisu bijele tehnike. Probajte zamoliti da vam skinu križ ili se sami pozabavite time. Zna biti problematično, pa ako nemate iskustva, naprosto zamolite da vam ga skinu. Kada ste se riješili središnjeg križa sa bubnja, morate oprati stari kamenac. I poravnati dijelove bubnja koji strše.
Odredite 80cm dužinu okruglog drvenog štapa. Ispilite 3 takva komada. Uzmite brusni papir i izbrusite krajeve, i malo ih zaoblite. Stavite sa strane na čekanje.
Uzmite bubanj, grlo s podloškom, pik papir i olovku. Morate odrediti gdje će vam grlo stajati. Na sredinu bubnja zalijepite pik traku da vam bude lakše odrediti gdje ćete izbušiti rupe za grlo i za kabel. Na postolje od pik trake stavite grlo, i obilježite rupe. Uzmite bušilicu i borer 4 za grlo, te borer 5 za kabel u sredini. Kada ste izbušili sve 3 rupe, uzmite podložak od grla, i stavite ga u bubanj, uzmite dva M4 šarafa i provucite kroz rupe do vanjske strane. S vanjske strane stavite pločice i zašarafite podložak grla za bubanj. Idemo na nogice.
Trebate staviti šarke na bubanj, da bi također mogli pričvrstiti noge. Kako odrediti gdje ćete izbušiti rupe za šarke? Ponovo pik papir ulazi u igru. Bubanj je imao onaj križ sa početka priče. Znači, na taj način već imate određeno gdje će va biti najbolje staviti noge za lampu. Ali da bi došli do točnog mjesta, uzmite pik papir i zalijepite ga od ruba do sredine po sredini udubine. I tako sa sve tri strane. U sredini vam je rupa za kabel, koja će vam biti odredišna točka za određivanje gdje ćete staviti šarke za noge. Ako imate šestar preskočite slijedeće redove, ali ako nemate, onda idemo. Uzmite jedan šaraf, oko njega zavežite komad špage, ne mora biti predugačak, i stavite ga u središnju rupu. Lagano nategnite špagu, po mogućnosti da vam se šaraf ne pomakne iz rupe i krenite obilježavati gdje ćete postaviti šarke. Uzmite cca 10cm od rupe, i na pik papiru samo obilježit crticu. Na tu crticu prislonite donji dio šarke, poravnajte, i olovkom obilježite rupe. I tako ponovite na sve 3 strane. Kada ste obilježili rupe, uzmite bušilicu, borer i izbušite rupe za šarke. Nemojte ih sada prišarafiti. Prvo uzmite štapove koje ste ranije pripremili. Na njih prišarafite šarke, kada ste ih sve prišarafili, onda uzmite matice i šarafe i pričvrstite ih na bubanj na već predodređena mjesta. Primjetit ćete da će se početi križati, pa ne bi bilo loše da vam netko pripomogne.
Imate pričvršćene nogice, ali još uvijek nisu stabilne. Vrijeme je da ih ustabilimo. Uzmite metar i odredite 30ak cm od šarki prema dolje. Na sve 3 nogice napravit isto. Budući da ne možemo najtočnije odrediti kut kako će noge stajati, malo ćemo improvizirati i proizvoljno odrediti kutove. No prije bušenja rupa na nogicama, uzmite drvenu tiplu i ispilite 3 komada od 27cm. Ponovo malo rubove izbrusite, da vam lakše upadnu u rupe. Kada imate 3 ista komada tiple, vratite se nogicama. Na svakoj nogici izbušite rupe s borerom 8, 2 rupe na svakoj, razmaka cca 2 cm pod kutom od kojih 45 stupnjeva. Proizvoljno, improvizirajte, nemojte se bojati. Imate rupe, imate tiple, uzmite drvofix, stavite malo u rupu i na to tiplu. Kao da slažete namještaj. I tako u krug dok niste poljepili sve. Ostavite kojih 2-3 sata da se malo stisne. Najbolji rezultat ćete dobiti preko noći, ali ako ste nestrpljivi ostavite samo par sati da se malo otvrdne i to će biti ok.
Nemojte trošiti vrijeme i živce slažući prekidač na kabel, pa utikač, kada jednostavno cijeli komplet možete kupiti već složen. A i jeftinije je. S tim rečenim, provucite kabel s donje strane bubnja, da izađe s unutarnje da bi mogli složiti grlo. Zategnite vezicu da vam kabel se ne bi raspojio u slučaju da zapnete za kabel. Spojite svaku žicu na svoj ulaz, vratite središnji dio sa kablom u podložak i zatvorite poklopac grla. Stavite žarulju i pripremite se na igru sjena.
Lampa može samostalno stajati na sredini sobe, ili u kutu, kako god odlučite, davati će vam zagušljivo svijetlo i interesantnu igru sjena.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.