Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Makeover starinske lampe
... ... ... 
Korak po korak
0
3123
Gost iskonstruktor
Makeover starinske lampe
Ma, što je ljepše od starinskog komada kojemu možete podariti novi izgled? ;) Staroj lampi koju sam pronašla tko-zna-gdje, dala sam novo ruho. Zašto bih kupila novu kada uz malo truda mogu napraviti "kao novu" ;)
- Stara lampa - Porculansko grlo E27 - Boja u spreju (po izboru) - Brusni papir (vodeni) gradacije 150-280 - Kabel PPL 2x0,75 (cca 2.5metra) - Utikač - Prekidač - Brtve - Šarafciger tj. odvijač križni i plosnati - Vijak (u ovom slučaju M4) - Kliješta - WD-40 - Pik traka - Dobra volja i malo vremena
Prvo je potrebno rastaviti u dijelove da bi vam bilo što lakše očistiti i obojati u željenu boju. Svaka lampa je drugačija. Ova naprimjer ima toliko stari kabel da je najjednostavnije bilo prerezati taj isti kabel, na više mjesta. Nakon što ste maknuli kabel, odvojite staro grlo i stavite na stranu, jer vrlo vjerojatno ga nećete moći iskoristiti. Ako je grlo postavljeno na navoj, kao u ovom slučaju, WD-40 dobro dođe. Sada kada ste skinuli stari kabel, grlo, odvojili sjenilo i nepotreban prekidač, vrijeme je za slijedeći korak.
Sada dolazi dio koji je najomraženiji svima, šmirglanje tj brušenje stare oronule boje i hrđavog materijala. Naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom, zasučite rukave, vodeni brusni papir u ruke i šmirglajte. Malo lijevom pa malo desnom rukom, da se jedna stigne odmoriti. Ovo je dosadan dio posla, ali potreban. Ne morate se izmučiti toliko da dođete do čistog metala. Čisto morate uzeti u obzir da maknete hrđu i lagano skinete sloj stare boje. Budući da su te stare boje bile većinom otrovne, uzmite si masku na lice. Nije najugodniji miris. Kada ste maknuli hrđu i staru boju, uzmite mali predah i pripremite se na farbanje.
Postavite dijelove koje želite ofarbati, sprej u ruke i podarite novu boju vašoj staroj i oronuloj lampi. Dok se dijelovi lampe suše (najbolje preko noći), okrenite se vašem porculanskom sjenilu.
Ubacite sjenilo u toplu vodu sa sodom bikarbonom ili bilo kojim drugim sredstvom kojeg koristite za čišćenje. Spužvicom pokušajte skinuti dugogodišnje naslage prašine. Nakon čišćenja u vodi ostavite sjenilo da se posuši. Moje sjenilo je bilo pohabano po rubu, porculan je tijekom godina popucao, pa sam odlučila pobrusiti rub, da maknem puknute komadiće porculana i hrđu koja se navukla tijekom godina, sa pik trakom pratila rub, zaštitila ostatak sjenila i prefarbala taj stari rub.
Vasa lampa se osušila, ima novu boju, i imate sve dijelove da lampa proradi. Sada dolazi zanimljiv dio. Nakon što postavite željezne dijelove, trebate postaviti i sjenilo. U ovom slučaju, sjenilo je bilo spojeno sa starim vijkom na željezni držač. Taj vijak mijenjamo, i stare brtve koje su stajale između sjenila i držača također mijenjamo. Brtve možete pronaći u bilo kojem dućanu vodoinstalaterske opreme. Spojili ste sjenilo. Još jedan korak bliže cilju. Uzmite PPL kabel I provucite ga kroz lampu, tako da imate jedan dio koji dolazi do grla, I drugi koji ide kroz lampu do budućeg prekidača.
Povucite malo više kabla kod grla da vam bude lakše raditi. Skinite izolaciju s kabla. Pa razdvojite žice i skinite kojih 8mm izolacije sa obje žice. Lagano nafrčite gole žice u smjeru kazaljke na satu. Klapnice koje će držati žice odšarafite i u njih utaknite plavu žicu, zategnite i isto postupite sa smeđom žicom. Utaknite grlo u donji dio koji ste zategnuli na sjenilu, u spojite ga. Grlo je spremno, vrijeme je za prekidač.
Rastvorite prekidač tako da dođete do unutrašnjih bitnih dijelova gdje nastaje magija. Uzmite dio kabla koji ide iz lampe, odredite se prema klapnicama koliko izolacije trebate skinuti. Jedan će vam biti duži, drugi kraći. Dužinu svega određujete prema dužem. Onaj drugi uvijek možete skratiti. Ponovite postupak skidanja izolacije kao i kod grla. Zategnite klapnice s jednog kabla. Uzmite drugi dio kabla kojih cca 150cm, koji će ići od prekidača do utikača. Ponovite postupak skidanja izolacije ali! Pripazite da vam boje budu jednake. Znači smeđa na smeđu, plava na plavu. Ako ste avanturista, pomješajte boje. Avantura će vam trajati jednu sekundu i zove se kratki spoj. Sigurnije vam je paziti da je plava na plavoj smeđa na smeđoj. Zašarafite dijelove prekidača i prebacite se na utikač.
Ako ćete kupiti utikač kao na slici, cijeli postupak slaganja je prikazan na utikaču. Ako nećete, ponavljamo postupak sa skidanjem izolacije sa kabla, i sa žica, s klapnicama ih zategnemo, spojimo utikač i to bi bilo to. Trenutak istine. Stavite žarulju u svoju staro-novu lampu i imate svjetlo!
Komentari
22.11.2016.
Ovdje sam se registrirao samo iz razloga što sam u članku pročitao nekoliko senzacionalističkih idiotizama. Recimo : "Pripazite da vam boje budu jednake. Znači smeđa na smeđu, plava na plavu. Ako ste avanturista, pomješajte boje. Avantura će vam trajati jednu sekundu i zove se kratki spoj". Znači nema veze jel pomješate boje i ovdje ne može doći do kratkog spoja ni u kom slučaju. Znači nebitno je koja se boja stavi na koju. Pošto je ovo monofazna struja, pravilo bi bilo da 0 ide na grlo sijalice a faza na stražnji kontakt i da prekitač koji prekida samo jednu žicu, prekida fazu. Pošto na kraju kabela imamo utičnicu koju pojma nemamo kako će se utaknuti u zid to sve pada u vodu. Znači statistički pola puta će faza ići na prekidač a pola puta nula ovisi kako utičemo. Ali to već veze nema s ovim. Zato molim vas nemojte pisati pizdarije nego brate upitajte djete u sedmom razredu osnovne škole koje je imalo par sati tehničkog, ako već ne pitate električara. P.S. nisam ni ja električar, ali ne treba biti genije da se vidi da pišete gluposti!
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.