Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Word Clock
... ... ... 
Korak po korak
0
2262
Word Clock
Word clock je sat koji, umjesto brojkama, riječima pokazuje koliko je sati. U našem tutorijalu saznat ćete kako možete napraviti vlastiti.
- tiskana pločica koja će predstavljati "mozak" sata - elektroničke komponente koje ćemo ugraditi na tiskanu pločicu - otpornici, podnožja za dva čipa, kristali, kondenzatori, dva tipkala, nosač baterije i konektori za struju i LED matricu - češljevi koje smo izrezali od pleksiglasa debljine 3mm i koje ćemo sastaviti u rešetku tako da možemo izolirati osvjetljenje za svako pojedino slovo - višebojne LED diode u trakama, 11 traka sa po 11 LED dioda - šablona za lijepljenje LED traka koju smo otisnuli na papiru - nekoliko komadića žice kojima ćemo spojiti trake LED dioda - okvir za slike dubok 5cm - matrica slova koju smo u negativu urezali u samoljepljivu neprozirnu foliju - lemilo, skalpel, kliješta za žicu
Trakice sa po 11 LED dioda nalijepili smo na šablonu tako da diode u svakom retku i stupcu imaju jednaki razmak. Trake s diodama imaju označen smjer u kojem kroz njih prolazi signal pa je potrebno obratiti pozornost da trake lijepimo naizmjenično u obrnutim smjerovima, jer ćemo tako i spajati redove da opet čine jednu traku. Trake smo spojili sa po tri žice, plus i minus polovima (crvena i crna) i signal (zelena). Naizmjenično smo lemili žice tako da je izlal signala jedne trake spojen s ulazom na drugu traku i tako dok nismo povezali sve pojedinačne trake u jednu neprekidnu.
Na tiskanu pločicu zalemili smo sve komponente, pritom pazeći da prvo zalemimo one niske, najbliže pločici, kao što su kratkospojnici, otpornici i kristali, a zatim i one više kao podnožja za čipove, tipkala i strujne konektore. Na tiskanu pločicu smo ugradili i nosač baterije kako bi sat pamtio vrijeme i kad nije uključen u struju. Nakon lemljenja provjerili smo da su sve komponente na broju i da čipovi dobro sjedaju u svoja podnožja.
Češljeve od pleksiglasa međusobno smo povezali tako da čine rešetku koja izolira svjetlo svake pojedine LED diode. Na jednom su kraju češljevi kraći tako da ostavimo mjesta za tiskanu pločicu s elektronikom. Također, neki češljevi na sebi imaju mali utor na naizmjeničnim krajevima, kako bi kroz njih provukli žice koje povezuju trake LED dioda. Nakon sastavljanja češlja, prislonili smo ga na naše polje LED dioda da vidimo odgovara li razmak rešetke razmaku među diodama i jesu li utori za žice na dobrome mjestu.
Mozak sata je mikrokontroler Atmel ATMEGA328P, isti čip oko kojeg je izgrađena i popularna platforma za hobi elektroniku - Arduino. To nam omogućuje da za programiranje mikrokontrolera koristimo isto okruženje kao i za programiranje Arduino pločica. Zapravo - i sam Ardino koristimo kako bismo program i prebacili na naš čip. Program smo izradili da odgovara matrici od 121 LED diode, i svakoj rječi koja označava vrijeme pridružili smo niz rednih brojeva dioda koje će ih osvjetljavati. Zatim smo uz pomoć Arduina program i prenjeli na čip.
Prije završnog sastavljanja spojili smo našu matricu "na suho" na štampanu pločicu bez čipa, a podnožje za čip smo povezali s Arduinom. To nam omogućuje da jednostavnim spajanjem Arduina na računalo testiramo sve elektroničke komponente. Programirali smo Arduino da šalje testne uzorke u naše polje LED dioda kako bismo provjerili rade li sve.
Nakon što smo sve dobro testirali, možemo i sklopiti naš sat. Od pleksiglasa smo izrezali i poleđinu sata, na kojoj smo ostavili rupe za dva tipkala i konektor za struju. Odlijepili smo LED diode sa šablone i prenijeli ih na poleđinu sata, a zatim preko njih i zalijepili rešetku. U za to predviđeno mjesto ugradili smo tiskanu pločicu sa komponentama tako da dva tipkala nasjednu u svoje otvore. Izvod LED dioda spojili smo na tiskanu pločicu. Još smo jednom ovakvu konstrukciju spojili na struju kako bismo provjerili nije li u završnoj montaži došlo do odspajanja neke od LED traka. U okvir slike umetnuli smo staklo na koje smo s unutarnje strane nalijepili samoljepljivu foliju sa izrezanim slovima. Pošto je folija rezana u negativu, prednja strana sata će imati sva slova u pravilnoj orijentaciji, a pritom će folija biti zaštićena staklom od grebanja. S unutrašnje strane smo na naljepljenu foliju stavili list paus papira koji ima ulogu difuzora - raspršit će oštro svjetlo dioda i dati slovima ujednačeni sjaj i lijep izgled. Konektor za struju umetnuli smo s unutrašnje strane u leđa, i povezali ga žicama sa tiskanom pločicom. Još jednom smo provjerili je li sve dobro i čvrsto povezano. Sastavljena leđa umetnuli smo u okvir slike i pričvrstili ih da ne ispadnu.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.