Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Blagavaonski set koji poziva na kavu
... ... ... 
Korak po korak
0
1382
Blagavaonski set koji poziva na kavu
Ovaj blagavaonski set se nikako nije uklapao u novi prostor. Šteta se riješiti kvalitetnog punog drva pa je pala odluka da ga se osvježi i prilagodi prostoru. Bilo je tu mnogo šmirglanja i mazanja ali trud se na kraju isplatio.
Stol je valjalo prvo pobrusiti. Nije potrebno u potpunosti ukloniti stari lak već pobrusiti onoliko koliko je potrebno da se ukloni ono što je eventualno ispucano i ljušti se te da nije sjajno. Pošto smo gornjoj ploči htjeli mijenjati boju ali i da se dalje vide godovi trebalo je u potpunosti ukloniti stari lak.
Pošto sam stol nakon brušenja temeljito očistila nanijela sam sloj temeljne boje na okvir i nogice kako bih zaustavila probijanje ulja iz drva na površinu te kako bi se nova boja još bolje primila. Kad se temeljna boja posušila kreće bojanje pokrivnom bojom. Miješajući bijelu boju sa malo žute dobila sam vanilija nijansu. Ravne površine sam bojala spužvastim valjkom, a zakrivljene mekanim kistom. Bilo je potrebno nanijeti 3 sloja boje kako bi sve bilo ravnomjerno prekriveno.
Kako bi gornjoj ploči promijenili boju, a da se godovi i dalje vide razvodnila sam bež nijansu boje te je mekanom krpicom utrljavala u drvo. Postupak sam ponavljala nekoliko puta dok nisam bila zadovoljna rezultatom.
Sad ide dio za koji treba malo više živaca :) Motiv koji želite prenijeti na površinu isprintajte u veličini koja vam odgovara. Ovaj je bio isprintan na 6 listova A4 koje sam spojila soboslikarskom trakom. Papir sa stražnje strane dobro obojajte kredom. Tako obojan papir položite na površinu koju želite ukrasiti i fiksirajte ga sobolikarskom trakom da se ne pomiče. Strana obojana kredom treba biti dolje, a printana strana gore. Kemijskom olovkom iscrtavajte samo vanjske linije isprintanih slova. Kad se papir makne vidjet ćete da je na dasci ostao otisak slova od krede. Tankim kistom ili ako, nemate preciznu ruku, vodootpornim markerom za sve površine ispunite slova bojom.
Stolice sam također lagano pobrusila, očistila, obojala temeljnom bojom i pokrivnom bojom. Sve isto kao i kod stola. Dvijema stolicama su prečke u naslonu obojane drugom bojom. Kad to radite onda prvo obojate upravo te prečke i kad se osuše omotate ih soboslikarskom trakom kako ih ne biste slučajno obojali drugom bojom dok radite ostatak stolice.
Na druge dvije stolice sam šablonom ukrasila vrh naslona koristeći istu nijansu boje kao i na prečkicama kod prvih dviju stolica. Šalice kave i natpisiće sam napravila po istom principu kao i natpis na stolu. Za kraj sve fino lakirajte. Pošto se radi o stolicama i stolu koji su dosta podložni habanju preporučam da nanesete minimalno 4 sloja zaštitnog laka. To je to i uživajte u svojoj novoj blagavaoni :)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.