Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Ukrasi od tijesta
... ... ... 
Korak po korak
0
18029
Gost iskonstruktor
Ukrasi od tijesta
Od svega par kuhinjskih sastojaka napravi blagdanske dekoracije i njima ukrasi bor, poklone ili mogu poslužiti kod dekoriranja stola.
Sastojci za smjesu: soda bikarbona, škrobno brašno i voda Potreban pribor: lonac, valjak za tijesto, pečati ili razni predmeti sa reljefnom teksturom, modlice za kolače, ukrasne vrpce
Pomješajte 60 g škrobnog brašna, 120 g sode bikarbone i 170 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike je konzistencije guste kaše ili grisa. Maknite sa vatre, pokrijete vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Vlažna krpa spriječit će da se smjesa osuši dok se hladi.
Nakon što se smjesa ohladila, potrebno ju je rukama izmjesiti u glatko tijesto. Na podlogu možete posipati škrobnog brašna, da se smjesa ne lijepi za podlogu dok je mjesite i valjate. Ako je smjesa ispala premekana dodajte još škrobnog brašna.
Tijesto izvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i izrežite oblike pomoću modlica za kolače.
Površinu ukrasa možete ostaviti glatkom ili je ukrasiti. Za ukrašavanje mogu poslužiti pečati, čipka, tkanina,...što god vam dođe pod ruku.
Sa čačkalicom probušite rupicu dok je smjesa još mekana, kako biste kasnije mogli provući vrpcu za vješanje.
Ukrase možete ostaviti da se osuše na zraku ili možete zagrijati pečnicu i staviti ih da se peku uz upaljen ventilator na pečnici. Ako nemate ventilator na pečnici, ostavite vrata pečnice malo otvorena, tako da zrak može stujati i da se ukrasi suše, a ne peku. Kada su ukrasi suhi, provucite ukrasne vrpce i spremni su za korištenje.
Komentari
11.12.2017.
I meni su popucali gotovo svi. :(
08.12.2017.
Kada se ukrasi peku u pecnici, na koliko stupnjeva treba ugrijati pecnicu?
17.12.2016.
Zasto su mi popucali ukrasi? Ima li neki trik mozda
06.06.2016.
Predivno! Odlična ideja :)
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.