ostajem doma
Od svega par kuhinjskih sastojaka napravi blagdanske dekoracije i njima ukrasi bor, poklone ili mogu poslužiti kod dekoriranja stola.
1. KORAK: Potrebno
Sastojci za smjesu: soda bikarbona, škrobno brašno i voda
Potreban pribor: lonac, valjak za tijesto, pečati ili razni predmeti sa reljefnom teksturom, modlice za kolače, ukrasne vrpce
2. KORAK: Napravite tijesto
Pomješajte 60 g škrobnog brašna, 120 g sode bikarbone i 170 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike je konzistencije guste kaše ili grisa. Maknite sa vatre, pokrijete vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Vlažna krpa spriječit će da se smjesa osuši dok se hladi.
3. KORAK: Izmjesite tijesto
Nakon što se smjesa ohladila, potrebno ju je rukama izmjesiti u glatko tijesto. Na podlogu možete posipati škrobnog brašna, da se smjesa ne lijepi za podlogu dok je mjesite i valjate. Ako je smjesa ispala premekana dodajte još škrobnog brašna.
4. KORAK: Izvaljajte tijesto
Tijesto izvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i izrežite oblike pomoću modlica za kolače.
5. KORAK: Dekorirajte ukrase
Površinu ukrasa možete ostaviti glatkom ili je ukrasiti. Za ukrašavanje mogu poslužiti pečati, čipka, tkanina,...što god vam dođe pod ruku.
6. KORAK: Probušite rupicu
Sa čačkalicom probušite rupicu dok je smjesa još mekana, kako biste kasnije mogli provući vrpcu za vješanje.
7. KORAK: Sušenje
Ukrase možete ostaviti da se osuše na zraku ili možete zagrijati pečnicu i staviti ih da se peku uz upaljen ventilator na pečnici. Ako nemate ventilator na pečnici, ostavite vrata pečnice malo otvorena, tako da zrak može stujati i da se ukrasi suše, a ne peku. Kada su ukrasi suhi, provucite ukrasne vrpce i spremni su za korištenje.
Komentari
sanjag
sanjag
11.12.2017.
I meni su popucali gotovo svi. :(
ajam15
ajam15
08.12.2017.
Kada se ukrasi peku u pecnici, na koliko stupnjeva treba ugrijati pecnicu?
katacvitic
katacvitic
17.12.2016.
Zasto su mi popucali ukrasi? Ima li neki trik mozda
mango025
mango025
06.06.2016.
Predivno! Odlična ideja :)