Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Red mrskog šmirglanja, red bijele boje, pa opet bijele...
... ... ... 
Korak po korak
0
1517
Red mrskog šmirglanja, red bijele boje, pa opet bijele...
Nadahnuti hrvatskom stvarnošću u kojoj malo tko može od plaće izdvojiti za foto-tapetu željene veličine, i u kojoj sve što se ne raspada, a besplatno je može poslužiti da se od toga napravi bolje to ili nešto sasvim drukčije, očarani filozofijom uradi sve sam, primjerom ćemo pokazati kako se s relativno malim izdacima, u kratkom roku, ali s ponešto umijeća može preurediti skoro sve, a u ovom slučaju - stari namještaj. Onaj koji smo zatekli u stanu bio je vrlo dobrom stanju, a komadić tkanine odabrane za tapeciranje trosjeda pomogao nam je u odabiru boje za kuhinjske elemente. Zaključili smo da će se tirkizna izvrsno sljubiti s bijelom bojom kredence i stolica, a ostalo ćemo već "rješavati po putu". I tako je i bilo.
Dva složna para ruku. Stari namještaj. Vrijeme za šmirglanje i bojanje namještaja, oko 50 sati. Akrilne boje u vrijednosti od oko 500 kn. Crna boja za ploču, 50-tak kn. Kistovi, manji valjak za nanošenje boje, brusni papir, šablone. Tkanina za jastuke (59 kn metar, po jastuku 50 kuna za šivanje).
Kuhinjske elemente koji su bili smeđe boje najprije smo pobrusili, odnosno pošmirglali, brusnim papirom kako bismo ih pripremili za nanošenje boje te korigirali manje nedostatke na drvetu. Grubi brusni papiri služe za grubu obradu drveta i uklanjanje boja i laka s površine, dok se fini brusni papiri koriste za završnu obradu drveta prije bojenja ili lakiranja.
Obzirom je odluka već pala da je tema dnevnog boravka shabby shic, nije bilo druge nego umočiti kistove u bijelu boju. Ipak, drznuli smo se sve prošarati tirkizno plavim. Željenu nijansu te boje dobili smo miješanjem plave, srebrne i bijele akrilne boje. Veće površine prešli smo valjkom za nanošenjem boje, dok smo manje površine obojili kistom. I tako nekoliko puta, dok nismo bili zadovoljni ujednačenom bojom na plohama.
Fronte kuhinjskih elemenata i škanjić smo potom ukrasili uz pomoć šablone, čije se cijene inače kreću od 40-tak do nekoliko stotina kuna. Šablona se uz pomoć posebnog ljepila u spreju zalijepi na predmet koji se ukrašava, te se potom boja nanosi spužvicom ili posebnim kistom za šabloniranje.
Jedan kuhinjski element obojili smo crnom bojom za "školske" ploče (dostatno je manje pakiranje od 50 kuna) kako bi si ukućani mogli zapisivati poruke ili podsjetnik što je potrebno kupiti od namirnica. Bonus tip: Kreda neće dobro pisati po površini koja je obojana crnom akrilnom bojom, no ako u nju dodate malo fugirne mase, dobit ćete "boju za školsku ploču". Odokativno, 1 čajna žlica fugirne mase na 100 mililitara boje i odmah - farbajte.
Slijedilo je, opet, mrsko šmirglanje, od milja smo brusni papir nazvali šmirglo, i potom bojanje stolica u bijelo, koje je koliko meditativno toliko i izluđujuće, jer kad god pitate onog koji radi s vama odgovor je: "Mislim da bi trebalo dat još jednu ruku". Noge stolice treba bojiti odjednom, a ne prednji pa stražnji dio kad se ovaj prethodni osuši, jer se inače vide tragovi prije nanešene i već osušene boje. Obzirom da su stolice bile bijele, nakon što smo ih ofarbali, bile su bjelje od bijelog zida, a i imali smo ih četiri, pa smo nekako spontano došli na ideju da ih ukrasimo simbolima s igraćih karata: tref, pik, karo i herc. Motive smo nacrtali na običnom papiru A4 formata, izrezali ih škarama i tako dobili potrebnu šablonu uz pomoć koje smo s lakoćom na stolice nacrtali detalje s karata.
Kredencu smo farbali u dijelovima. Odvidali smo vratašca i skinuli ih te ih nakon šmirglanja bojili odvojeno. Na staklu koje je bilo žućkaste boje, neke od krugova obojili smo različitim bojama, čime smo ublažili hladnoću bijele i tirkizne boje. Ručkice za otvaranje ormarića obojili smo u tirkiz, kao i vodoravnu plohu, dok je ostatak kredence bijele boje.
Nakon farbanja treba sve dobro zaštiti lakom. Provjetriti, pa se vratiti na mjesto djelovanja, udobno smjestiti se na netom obnovljeni kauč, duboko u(z)dahnuti i - uživati. Obzirom da u našem budžetu nije bilo stavke od nekoliko stotina dolara kako bismo kupili cvijeće i voće za dekoriranje prostora, kao što to primjerice imaju poznati dizajneri u TV emisijama kako bi razlika između stana prije i stana poslije bila toliko drastična da svi ostanu bez riječi i daha, interijer smo ukrasili rukotvorinama o kojima će nešto više riječi biti u idućim Iskonstrukcijama.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.