Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Pokémon GO Safety Badge
... ... ... 
Korak po korak
0
1539
Pokémon GO Safety Badge
U samo nekoliko minuta napravite Pokemon GO Safety Badge koji budno motri prepreke u vašoj okolini dok sa zadovoljstvom lovite baš tog Pokemona koji vam fali u Pokedexu. Cijeli sustav funkcionira vrlo jednostavno. Svakih 50ms Arduino pomoću ultrazvučnog senzora izračunava udaljenost od senzora do prepreke koja se nalazi ispred njega. Ako senzor na udaljenosti manjoj od 120cm ispred sebe otkrije prepreku, Arduino automatski u razmaku od 0,5 sekundi pali vibro-motor kako bi vibracijom upozorio igrača na prepreku u blizini.
- Ultrazvučni senzor HC – SR04 - Arduino (Uno ili Nano zbog malih dimenzija) - Vibro-motor - Držač za baterije
Priloženi kod potrebno je ubaciti na Arduino pločicu. Za to vam je potreban Arduino IDE tj. softver kojim se kod zapisuje u mikrokontroler. Ako ga nemate instaliranog na svojem računalu, instalacijsku datoteku skinite ovdje [https://www.arduino.cc/en/Main/Software].
Library koristimo kako bi Arduino znao interpretirati signale koje mu šalje ultrazvučni senzor. Sve što trebate napraviti je skinuti library [https://drive.google.com/open?id=0B7hbHFj4LI27VmtkT3p6N1pUR1U], zatim u Arduino IDE kliknuti na Sketch – Include Library - Add .ZIP Library, locirajte mjesto na koje ste spremili library te odaberite preuzetu .zip datoteku.
Preuzmite PokemonGoSafetyBadge kod ovdje [https://drive.google.com/open?id=0B7hbHFj4LI27LUtDSW5YellnR28] te ga zapišite na Arduino mikrokontroler pritiskom na tipku Upload (zaokružena crveno).
Na ultrazvučnom senzoru vidljiva su 4 pina: Vcc, TRIG, ECHO, GND. Vcc i GND spojite kako je prikazano na slici. Pin TRIG spojite na ulaz 11, a pin ECHO na ulaz 12 na Arduino pločici.
Kako bi safety badge funkcionirao i dok nemate sa sobom USB priključak za punjenje ili strujni adapter, ovom projektu dodat ćemo i držač za 3 AAA baterije od 1.5V. Crvenu žicu (pozitivan pol) držača za baterije spojite na VIN pin, a crnu žicu (negativan pol) spojite na GND pin na Arduinu.
Funkcija vibro-motora je da upozorava korisnika kratkim vibracijskim impulsima. Žice i sam motor vrlo su maleni i osjetljivi pa je potreban oprez prilikom rukovanja kako se ne bi uništili. Crvenu (+) žicu motorića spojite na A5 pin na Arduinu, a plavu (-) žicu na GND pin.
Nije baš lijepo vidjeti kako oko vas visi hrpa žica dok trčkarate po livadi loveći Pikachua, zato je potrebno sve dijelove zapakirati u neku vrstu kutije. Na ovom koraku jedino je mašta granica, a ja sam iskoristio staru kutiju od kreme za ruke. :) Sretan lov i dobru zabavu! :)
Komentari
04.09.2016.
moze se namjestit da se podesi ar opciju
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.