Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Zabavna lektira :) - Domaći
... ... ... 
Korak po korak
0
3838
Zabavna lektira :) - Domaći
Koliko puta vam se dogodilo da dijete okreće očima samo na spomen lektire? Nama je to jako poznato! Razmišljale smo kako djecu motivirati na čitanje, i naravno da je jedino rješenje bilo – učiniti lektiru zabavnom! Nemoguće? E, pa nije :) Prije nego što smo uopće krenule u taj pothvat, isprobale smo je kod nas doma/u Laboratoriju zabave, te nakon toga glas o zabavnoj lektiri proširio se dalje :) Uzele smo priču Šuma Striborova Ivane Brlić Mažuranić. Uz interpretativno čitanje, smijeh i interakciju s djecom i komplicirane riječi su dobile smisao i objašnjenje. Rekviziti su također bili od pomoći. Kad se priča pročitala, svi smo jedva čekali vidjeti kako zapravo izgledaju Domaći. Dok smo ih izrađivali, svi smo lagano priču već znali napamet. Odlučili smo se na izdradu Domaćih na vrlo jednostavan način. Pomoću kikirikija i crvenog papira. Klinci se nisu dali doma, pitali su odmah : Kad ćemo opet? *Pola Domaćih je netragom nestalo, a nemamo pojma gdje... heheeh Tako da znate dragi roditelji, it works! * Potvrđeno od strane roditelja:)
Svi znamo da su Ivanine Priče iz davnine malo teške za razumjeti zbog uporabe arhaičnih riječi. Kako bi "olakšali" djeci razumijevanje priče, odlučili smo se za interpretativno čitanje. Nove riječi usvajaju se s lakoćom , te priča momentalno postaje zanimljiva. Naravno, ne kažemo da morate ili kako bi trebali čitati lektiru s s djecom, ona sama moraju steći naviku, no ovom metodom potičemo djetetov interes za čitanjem i otkrivanjem - "što će biti dalje?". Možete uzeti samo jedan dio ili odlomak iz knjige i ispričati ga i/ili odglumiti ga na svoj način. Mi smo se odlučili na dio s Domaćima u priči Šuma Striborova.
Nakon ispričane priče, ponovimo što smo čuli i koje nove riječi smo naučili. Za izradu Domaćih potrebno nam je : - knjiga Ivane Brlić Mažuranić :) - 1 kila kikirikija (heheh šalimo se, kod nas je cijela kila kikirikija planula u sekundi) - crveni papir - škarice - ljepilo - crni flomaster - filcana vuna (za kosu), ali nije nužno. Naši mali genijalci poslužili su se i travom. :)
Izrada ne može biti jednostavnija! - za izradu Domaćih izaberite sebi najbolji kikiriki :) - za kapicu odrežite mali kvadratić crvenog papira. - smotajte papir tako da dobijete stožac, zalijepite rubove. - po želji stavite filcanu vunu ili travu u kapicu, te vrh kikirikija premažite ljepilom u sticku. - stavite Domaćem kapicu na glavu. - s crnim flomasterom nacrtajte Domaćem oči i usta - po želji dodajte mu i kožuh :) - eto nove naučene riječi!
Dokaz kako lektira može biti zabavna! Ukoliko trebate bilo kakvu pomoć, znate kome se možete obratiti! Uživajte!
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.