Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Kućno kazalište
... ... ... 
Korak po korak
0
1892
Kućno kazalište
Kućno kazalište od tkanine i drvenih šipki koje možete objesiti na vrata uz pomoć vješalica ili pribadača. Lutke su izrađene od tkanine, punjene poliesterskim vlaknima iz jastuka, na drvenoj drški.
Potreba vam je tkanina dimenzija 194x214cm. Tkaninu izrežite prvo na 3 dijela, zatim srednji dio prepolovite. Srednji dio činit će improvizirani prozorčić u kojem će se odvijati buduća predstava. Svaki dio bit će potrebno porubiti te će stvarne dimenzije paravana biti 180x200 cm te ćete ga moći koristiti na svim vratima. Osim toga, potrebno je napraviti 3 džepa za drvene letvice koje drže paravan stabilnim. Jedan džep načinite s gornje strane paravana, a preostala dva s gornje i donje strane improviziranog prozorčića.
Od različitih tkanina koje imate (stara odjeća, krpe, kupljeni restlovi itd.) izrežite zamišljene likove iz bajki, mašte itd. Moguće je izrezati bilo što pa čak i prizor iz poznate bajke koju smo mi odabrali! Možete se poslužiti i gotovim aplikacijama (cvjetovima, leptirima, srcima itd.) koje je moguće jeftino pribaviti u hobi centrima ili ih jednostavno izrezati od filca. Ako niste umješni u izrezivanju, dobro je prije skicirati motiv i tako skiciran motiv izrezati te nalijepiti na podlogu. Flomasterima za tkaninu na likovima nacrtajte usta, oči i nos. Pustite mašti na volju.
Šivaćom mašinom sašijte pričvršćene likove na tkaninu podlogu. Pri završetku spojite sve dijelove u jedan paravan. Preostale nepotrebne konce uklonite. VAŽNO! Treba imati na umu da s gornje strane paravana i gornje te donje strane prozorčića ostavite džepove za drvene letvice koje će omogućiti da paravan bude stabilan. Isto tako valja izmjeriti letvice da dužinom pristaju paravanu. Letvice se umeću u prije spomenute džepove.
Zavjese. Izmjerite koja dužina materijala vam je potrebna, jednostavno prislonite materijal na improvizirani prozorčić, izmjerite, izrežite i šivaćom mašinom sašijte male zavjese koje ćete povezati ukrasnom trakom. Možete načiniti i volane. Na kraju zavjese sašijte na paravan malo iznad prozorčića. Možete ih sašiti ručno kako bi bolje odredili visinu zavjesa.
Od različite tkanine izrežite likove. Zalijepite izrezane dijelove, flomasterom nacrtajte oči, njuške i drugo...pazite prilikom šivanja da sašijete tkaninu tako da se vanjske strane (fronte) didiruju. Nakon šivanja izokrenite tkaninu. U sašiveni prostor umetnite poliesterska vlakna, napunite ga i u unutrašnjost umetnite drvenu letvicu koju ste već prije odrezali. Sve zalijepite vrućim ljepilom. Lutkice ukrasite i s prednje i sa stražnje strane. I likovi su spremni za predstavu!
Komentari
20.07.2016.
Predobro!! Svaka čast na uloženom trudu!
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.