Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Malena intervencija u malenom weceu
... ... ... 
Korak po korak
0
8771
Malena intervencija u malenom weceu
Kako u par poteza i par dana od socrealističkih pločica učiniti nešto modernije, a bez investiranja u nove pločice, radnike koji se povlače po stanu u prljavim cipelama i šute koja se gomila ispred zgrade i nervira susjede.
Prije samog zahvata poželjno je na Iskonstrukciji osvojiti kupon za šopingiranje u Emmezeti, a onda tamo izabrati novu dasku za klonju e da biste njome zamijenili staru koja je nakon desetgodišnjeg žuljanja već očajnički vapila za zamjenom. Ako vam se ne da baviti osvajanjem kupona, onda odite u bilokoji dućan i odaberite si bilokoju dasku. Ako vam nova daska uopće ne treba, onda ste slobodni prijeći na drugi korak.
Ako živite na zapadnom dijelu grada Zgb i tlaka vam je vozit do Ikee, pa te neke sitnice šopingirate u Emmezeti, iskoristite onda priliku i skočite do susjednog Bauhausa. Tamo možete izabrati novi vodokotlić od kojeg se prošetate 5o metara desno pa na lijevoj strani pronađete policu s Duluxovim bojama gdje si odaberete Dulux primer za sve vrste podloga. Ako živite na nekom drugom dijelu svijeta, onda slobodno odite do najbližeg Bauhausa i potražite primer podlogu ispod reklame za Dulux. Usput kupite i unverzalni lak na bazi vode, a koji tvrdi da je otporan na sve udare i udarce, i obavezno kupite maleni valjak kojim ćete mazati primer po sjajno uglancanoj i opranoj podlozi, naime, primer se nanosi tako da se NE razrijeđuje s vodom, a kako je poprilično gust i ljepljiv, nanošenje kistom baš i nije neka zabava. U ovom slučaju probala i uvjerila, a za neke sljedeće pločice već imam spreman valjak, zlunetrebalo! Kist ili valjak po izboru nakon uporabe samo dobro oprat s vodom.
Nakon što se podloga sušila cijeli jedan božji dan, a prije kojeg ste sve ukućane mudro i planski potjerali da neko vrijeme žive kod baki, stričeva, susjeda, ljubavnica, čvrsto zažmirite i zamislite na koje ćete pločice staviti koje boje. S obzirom da tu već imamo živahni poklopac s četiri živahne boje, bilo bi dobro iskoristiti taj dizajn i prenijeti ga u bjelinu malenog wecea. Koncentracija bi trebala biti na samo par detalja, jer je wece malen i ne želimo ga zagušiti psihodeličnim pretjerivanjem. Odabrane pločice ogradite onda krep trakom i počnite nanositi boje. Svaki sloj se mora dobro osušiti a s obzirom da za ovaj dio posla koristim akrilne boje (dobra im je strana što su jako otporne, ne smrde, brzo se suše a jednom kad se osuše nikad se više ne daju oprati, loša im je strana što su prozirne i traže nanošenje više slojeva) primorana sam na strpljivo nanošenje tih, slojeva više od jednog. I dva, ponekad i tri, ovisi od boje. I tako, sljedećih par dana provedite u dosadnom ponavljanju nanošenja novih slojeva na stare, prebacivanju krep trake i pažnji da se površina ne uprlja ili ozlijedi. Nakon što ste gotovi s detaljima, nanesite bijelu boju na preostale pločice (u ovom slučaju eksperimentalno koristim bijelu fasadnu sumnjive kvalitete, imam je puno pa da se ne baci, a svu nadu ionako polažem u onaj univerzalni lak za sve površine) i, nakon još jednog sušenja, premažite sve pločice univerzalnim lakom na bazi vode a na kojem se spominju sve površine osim keramičkih. Budite avanturisti! Ali lak obavezno nanesite. Za svaki slučaj. A i da se poslije lakše može prati. Pustite da se lak suši još cijeli jedan cijelcati dan, a onda dozvolite ukućanima da se vrate kući. I održite im onda neko kratko ali beskorisno predavanje o bijeloj boji i zapišavanju uokolo wece školjke. Ili to, ili odaberite poklopac u nekoj tamnijoj boji. Pa dizajnirajte pločice u skladu s njim. I s ukućanima. :) P.S. A ono, kad ste već u Emmezeti, ima tamo tih nekih malenih ručnikića u bojama u skladu s wece daskom a 10 kn komad. Isplati se.
Komentari
22.10.2016.
@saab, da, s okomitim zidom je puno lakše jer nitko ne gazi po njemu ;), kod ovog laka postoji mali "problemčić" kad je povećana vlaga i temperatura postaje malo ljepljiv, tako da se puno bolje ponaša zimi nego ljeti. Probala sam ga lani staviti na balkonske pločice i dobro je podnio zimu, a s obzirom da je u svim slučajevima na podu i da se nemilice gazi, vjerujem da će na zidu poživjeti još duže. No, u slučaju kombinacije nesigurnosti i malene površine pločica, postoje u art trgovinama boje i lakovi za keramiku, također na bazi vode, pa možete probati i s njima...
21.10.2016.
već se dugo spremam na ovakvo bojanje pločica, kod mene zid u kuhinji (okomit). Znači, dovoljan primer i univerzalni lak? Super vam sad izgleda wc :-)
10.07.2016.
To mi je trebalo. Hvala! J
30.06.2016.
Predobro izgleda! Super ideja.. :D
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.