kuhanje
Jeste li ikad čuli za granolu? To vam je izraz za pečenu mješavinu žitarica i sjemenki, iliti "crunchy müsli" kako ih ovdje najčešće zovu. Jednom ih ispečete i onda jedete danima u raznoraznim kombinacijama. Sa jogurtom, chija pudingom, mlijekom, samo na žlicu (bar ja to tako;-) Ovo je moja domaća "zdrava i fina" verzija...
1. KORAK: Potrebno
suhi sastojci:
3 šalice krupnih zobenih pahuljica
1/4 šalice bučinih sjemenki
1/2 šalice suncokretovih sjemenki
1/2 šalice sezama
1/2 šalice listića badema (ili cijelih)
2 žlice kokosovog šećera
prstohvat soli
1/4 žličice cimeta
4-5 žlica kakaa
mokri sastojci:
1/3-1/2 šalice agavinog sirupa
1/2 šalice kokosovog ulja
1 žlica limunovog soka
1/2 šalice čipsa od kokosa za na kraju dodati
2. KORAK: Pomiješati
.....suhe sastojke u zdjeli i mokre zasebno. Kokosovo ulje mora biti rastopljeno. I onda pomiješajte sve zajedno. Smjesa treba biti vlažna.
3. KORAK: Peći na 150 stupnjeva Celzijusa
Rasporediti smjesu na masni papir na plehu u sloj od 2-3 cm debljine i peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 15 tak minuta. ja koristim način pečenja s ventilatorom jer se tako granola nekako ljepše ispeče i bude hrskavija. Nakon prvih 7 minuta pečenja promiješajte i nakon toga svako 2-3 minute ponovo jer s gornji sloj uvijek najjače peče. Pazite da vam ne zagori.
4. KORAK: Pred kraj pečenja
...dodati kokos čips i peći još minutu dvije, samo da kokos malo dobije boju. Gotova je kad je lagano posušena i kad je probate pomalo hrskava. Kad se ohladi bit će još više "crunchy"
5. KORAK: Ostavite je da se ohladi u plehu


...i kad se dobro ohladila, stavite je u teglu. Tako je pospremljenu možete držati...pa zapravo dok je pojedete. Vremenom će samo postati malo manje hrskava.
Komentari
ninika
ninika
05.06.2016.
Obožavam granole! Hvala na receptu! :))
p.s. Rekla bih da nema sezama u sastojcima ;)
Najnovije