Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Počivaljka od paleta
... ... ... 
Korak po korak
0
12214
Počivaljka od paleta
Napravite sami svoju počivaljku od paleta za predivne opuštajuće trenutke u svom vrtu...
Od materijala je potrebno: - 2 veće (ustvari treba 1 i pol) palete glatke površine ( kad birate palete birajet one koje treba menje obrađivati, jer je to ipak najteži dio posla ;)) - električna brusilica - električna bušilica - brus papir veće i manje granulacije - bijela (mat) boja za drvo, ja sam koristila Color Emajl (kantica košta 40 kn) - 2 lanca , svaki dužine 1 metar - 4 polukruga na šaraf - 3 šarke za spojiti palete ( za naslon) - bijeli kit za drvo + špatula za nanošenje kita - mala metlica - vlažna krpa - šarafciger + šarafi za drvo
Nakon odabira najboljih paleta i najčvršćih ( ja sam srećom, imala palete na kojima su dopremljene pločiće, što znači da su dosta kvalitetne, čvrste i teške), jednu ostavite cijelu, a drugu prepolovite na pola koristeći ubodnu pilu ( ili cirkular) . Nakon toga, sa brus papirom jače granulacije dobro, dobro obrusite cijele palete, koliko god možete iznutra i izvana, ako sa mašinom neide, onda to napravite ručno. To je najteži dio posla, ali budite uporni, rezultat će vam se svidjeti. Nakon jačeg brus papira, cijele palete ponovno prođite brus papirom, ali ovaj put najfinije granulacije. Taj dio napravite ručno, tako da pod prste osjetite kako površina postaje glatka. Kad ste to završili, sa metlicom odstranite prašinu koja se nakupila tjekom brušenja, a nakon toga sve prođite vlažnom krpom da pokupi i najsitnije ostatke.
Kad su se palete malo posušile slijedi kitanje. Upotrijebite kit za drvo, jako je lagan za korištenje. Ova kantica košta svega 14 kn. Na prednjoj strani paleta naći ćete šarafe ili čavle kojima je ona spojena u cijelinu, da bi ih prekrili, popunite njihove rupice kitom, poravnajte s površinom i stavite na sušenje. Na pakovanju piše da je suho za 20 min, ali ako vam se ne žuri, ja sam ostavila do drugog dana, pa sam još jednom popunila sa kitom na nekim mjestima, jer se desilo da taj kit ne sjedne dobro na mjesto, pa se pojavi udubina. ka se kit osušio, morate ga pobrusiti da se sravna sa površinom i da kad pređete sa prstima, osjetite samo glatku površinu.
Djelove počivaljke ofarbajte bijelom bojom, dosta detaljno jer ako je jako suha paleta , onda jako upija. Najprije nanesite jedan sloj farbe i ostavite na sušenje do drugog dana.
Sljedeći dan kad se osušio prvi sloj farbe, najprije šarkama spojite naslon za počivaljku.Ja sam spojila sa donje strane iznutra, mislim da sam stavila dovoljno slika da se po njima vidi postupak. Ja sam ih tako spojila zbog estetskog izgleda, ali slobodno ih možete spojiti i sa gornje strane, ionako preko dođe spužva pa se neće vidjeti. Kad sam to spojila , sve skupa sam obojila drugim slojem farbe. Koristila sam boju koja je za drvo i željezo, tako da su mi u konačnici i šarke bijele. Nakon farbanja slijedi sušenje do drugog dana.
Naslon napravite da ga možete podesiti. Za to vam je potrebno 2 x 1 metar lanca i 4 polukružna šarafa ( polukružna zato da možete skidati lanac i podešavati ga ). Bušilicu upotrijebite samo za par milimetara na površini , tako da šaraf sam pronađe put. Na taj način bit će čvršći. Lanac pričvrstite na gornji i donji polukružni šaraf i to je to.
Kad ste je namjestili u svoj najdraži kutak, vrijeme je da na nju stavite spužvu radi udobnosti, dekicu, malo cvijeća uokolo i jednu dobru knjigu i da ju isprobate.Dosta je koraka u ovoj mojoj priči, ali vjerujte mi da se isplati, jer na kraju slijedi samo uživanje....
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.