ostajem doma
A zašto ne biste kuhali sa začinima iz vlastitog vrta i uživali u svježim mirisima i okusima! Mini začinski vrt možete smjestiti na svoj balkon ili terasu, a po potrebi ga možete seliti gdje god vam je potreban. Možete ga čak i ponijeti na vikendicu ili na roštiljanje kod prijatelja.
A bit će i odličan mirisni ukras dok uživate u proljetnim večerima na otvorenom!
1. KORAK: Potrebno
Potrebni su nam razni začini ( mi smo posadili dragoljub, peršin, mentu, tajlandski bosiljak, grčki ili sitnolisni bosiljak i limunski timijan ), metalna konstrukcija, odgovarajuće teglice od plastike, supstrat, perlit, HomeOgarden organski pripravak mikoriza, alat za sadnju i kantica za zalijevanje.
2. KORAK: Mješanje supstrata
Prije nego započnete sa sadnjom u supstrat je potrebno umiješati perlit. On će upiti višak vlage prilikom zalijevanja. Zatim će postepeno otpuštati vlagu što je odlično kada sadimo u male posude poput ovih šarenih teglica.
3. KORAK: Punjenje teglica supstratom
Uz pomoć alata za sadnju teglice napunite izmiješanim i pripremljenim supstratom. Teglice nije potrebno puniti do vrha jer ćete nakon što u njih stavite začin dodati još ukoliko je potrebno.
Teglice obavezno moraju imati rupice na dnu, drenažu smo preskoćili jer nije nužna s obzirom da su teglice malene. Tako će nam u njih stati više supstrata..
4. KORAK: Dodavanje organskog pripravka
Nakon što ste je napunili supstratom, u svaku teglicu prije sadnje biljke dodajte čajnu žličicu HomeOgarden mikorize koja će pomoći začinima da budu bujniji.
5. KORAK: Sadnja začina
Začin izvadite iz plastične teglice u kojoj ste ga kupili, nježno prstima odstranite korijenje koje je raslo u krug i položite ga u teglicu. Uz pomoć alata za sadnju dodajte supstrata koliko je potrebno.
6. KORAK: Tip & tricks!
Prilikom sadnje začine, a i druge biljke koje sadite nije potrebno stiskati u supstrat!
Supstrat mora ostati prozračan kako se ne bi poremetio vodozračni sustav u supstratu. Na taj način korijen može lakše upijati vodu i hranjive tvari koje su mu potrebne za rast.
7. KORAK: Sadnja bosiljka
Na isti način, uz dodavanje HomeOgarden mikorize u supstrat posadite sve začine koje ste odabrali za svoj mini začinski vrt.
8. KORAK: Stavljanje teglica na konstrukciju
Plastične teglice postavite na konstrukciju i provjerite jesu li 'sjele' kako prilikom prenošenja ili montiranja na drugo mjesto ne bi ispale.
9. KORAK: Vješanje teglice uz pomoć S kukica
Za razliku od plastičnih teglica koju je jednostavno objesiti na konstrukciju, metalnu teglicu pričvrstite uz pomoć S kukica.
Tips & tricks: U metalnu teglicu posadili smo dragoljub, biljku koja ima važnu ulogu u našem mini začinskom vrtu pa i u svakom povrtnjaku. Dragoljub se sadi kako bi 'privukao' uši, Na taj način štiti druge biljke od napada ušiju.
10. KORAK: Začinski vrt je skoro gotov!
Nakon što ste pažljivo pričvrstili sve teglice s posađenim začinima na konstrukciju preostaje ih još zaliti i ukrasiti!
11. KORAK: Zaljevanje
Prilikom zalijevanja začina treba pripaziti na količinu vode, naročito s timijanom, origanom, i mentom.
Tips & tricks: Začini vole sunce, no ne ono cjelodnevno pa je idealna pozicija ona gdje je dio dana u laganoj zasjeni. Bez sunca neće rasti bosiljak i peršin, ali zato menta, vlasac i melisa hoće. Zato pripazite prilikom odabira začina za svoj začinski vrt!
12. KORAK: Ukrašavanje leptirima
Kako bi razigrali minii začinski vrt u teglice upiknite šarene ukrase!
13. KORAK: Postavljanje lampiona
Lampioni ili solarne visilice idealan su ukras za mini začinski vrt. Punjač pričvrstite za konstrukciju uz pomoć plastičnih vezica, a visilice razmjestite po želji. Vaš će vrt tako uistinu zablistati tek kada padne mrak!
14. KORAK: Pričvršćivanje lampiona
Lampione ili visilice možete pričvrstiti uz pomoć ukrasnih drvenih kvačica kao što smo to mi učinili ili odabrati ukrasne kvačice u boji. No možete se poigrati i s ukrasnim trakama u raznim bojama ili špagom.
15. KORAK: Vrijeme je za uživanje!
Mini začinski vrt je gotov, preostaje vam uživanje u mirisima, a nadamo se i okusima. Jelo koje ćete pripremiti sa začinima koje ste sami uzgojili mnogi će rado kušati ;)
Komentari
Još nema komentara