Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Mini začinski vrt
... ... ... 
Korak po korak
0
9677
Gost iskonstruktor
Mini začinski vrt
A zašto ne biste kuhali sa začinima iz vlastitog vrta i uživali u svježim mirisima i okusima! Mini začinski vrt možete smjestiti na svoj balkon ili terasu, a po potrebi ga možete seliti gdje god vam je potreban. Možete ga čak i ponijeti na vikendicu ili na roštiljanje kod prijatelja. A bit će i odličan mirisni ukras dok uživate u proljetnim večerima na otvorenom!
Potrebni su nam razni začini ( mi smo posadili dragoljub, peršin, mentu, tajlandski bosiljak, grčki ili sitnolisni bosiljak i limunski timijan ), metalna konstrukcija, odgovarajuće teglice od plastike, supstrat, perlit, HomeOgarden organski pripravak mikoriza, alat za sadnju i kantica za zalijevanje.
Prije nego započnete sa sadnjom u supstrat je potrebno umiješati perlit. On će upiti višak vlage prilikom zalijevanja. Zatim će postepeno otpuštati vlagu što je odlično kada sadimo u male posude poput ovih šarenih teglica.
Uz pomoć alata za sadnju teglice napunite izmiješanim i pripremljenim supstratom. Teglice nije potrebno puniti do vrha jer ćete nakon što u njih stavite začin dodati još ukoliko je potrebno. Teglice obavezno moraju imati rupice na dnu, drenažu smo preskoćili jer nije nužna s obzirom da su teglice malene. Tako će nam u njih stati više supstrata..
Nakon što ste je napunili supstratom, u svaku teglicu prije sadnje biljke dodajte čajnu žličicu HomeOgarden mikorize koja će pomoći začinima da budu bujniji.
Začin izvadite iz plastične teglice u kojoj ste ga kupili, nježno prstima odstranite korijenje koje je raslo u krug i položite ga u teglicu. Uz pomoć alata za sadnju dodajte supstrata koliko je potrebno.
Prilikom sadnje začine, a i druge biljke koje sadite nije potrebno stiskati u supstrat! Supstrat mora ostati prozračan kako se ne bi poremetio vodozračni sustav u supstratu. Na taj način korijen može lakše upijati vodu i hranjive tvari koje su mu potrebne za rast.
Na isti način, uz dodavanje HomeOgarden mikorize u supstrat posadite sve začine koje ste odabrali za svoj mini začinski vrt.
Plastične teglice postavite na konstrukciju i provjerite jesu li 'sjele' kako prilikom prenošenja ili montiranja na drugo mjesto ne bi ispale.
Za razliku od plastičnih teglica koju je jednostavno objesiti na konstrukciju, metalnu teglicu pričvrstite uz pomoć S kukica. Tips & tricks: U metalnu teglicu posadili smo dragoljub, biljku koja ima važnu ulogu u našem mini začinskom vrtu pa i u svakom povrtnjaku. Dragoljub se sadi kako bi 'privukao' uši, Na taj način štiti druge biljke od napada ušiju.
Nakon što ste pažljivo pričvrstili sve teglice s posađenim začinima na konstrukciju preostaje ih još zaliti i ukrasiti!
Prilikom zalijevanja začina treba pripaziti na količinu vode, naročito s timijanom, origanom, i mentom. Tips & tricks: Začini vole sunce, no ne ono cjelodnevno pa je idealna pozicija ona gdje je dio dana u laganoj zasjeni. Bez sunca neće rasti bosiljak i peršin, ali zato menta, vlasac i melisa hoće. Zato pripazite prilikom odabira začina za svoj začinski vrt!
Kako bi razigrali minii začinski vrt u teglice upiknite šarene ukrase!
Lampioni ili solarne visilice idealan su ukras za mini začinski vrt. Punjač pričvrstite za konstrukciju uz pomoć plastičnih vezica, a visilice razmjestite po želji. Vaš će vrt tako uistinu zablistati tek kada padne mrak!
Lampione ili visilice možete pričvrstiti uz pomoć ukrasnih drvenih kvačica kao što smo to mi učinili ili odabrati ukrasne kvačice u boji. No možete se poigrati i s ukrasnim trakama u raznim bojama ili špagom.
Mini začinski vrt je gotov, preostaje vam uživanje u mirisima, a nadamo se i okusima. Jelo koje ćete pripremiti sa začinima koje ste sami uzgojili mnogi će rado kušati ;)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.