Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Stan nema balkona? Nema problema!
... ... ... 
Korak po korak
0
2616
Stan nema balkona? Nema problema!
Dugo sam razmišljao o začinskom vrtu u stanu. Ali svaki put kad bi bi kupio začin u nekom trgovačkom lancu ostavio bi ga u originalnoj maloj teglici i nakon par tjedana bi usahnuo. Ne bi preživio ni par dana bez vode. Projektirao sam u glavi i napravio viseći vrt u dnevnom boravku. Sad moj vrt raste ko lud, začine koje iskoristim nadomjeste drugi, a sve daje osjećaj prašume na desno od kauča.
Pročitao sam kako začini trebaju bar 5 sati sunca te sam zaljepio par traka na zid koje su simulirali tegle biljaka. U par dana sam procijenio da sunca na tom dijelu zida ima više nego dovoljno. Također,kad sam vidio da Božićna zvijezda propada, odnio sam je u sjeverni dio stana gdje uopće nema sunca te nikad ne palim grijanje. Kako vidite, super se drži iako je kasno proljeće. Onako usput sam i ispod zvijezde postavio viseću špajzu za voće i povrće.
Sadnice sam birao po okusima i funkcionalnosti. Patuljasta kaffir limeta koja je esencijalna za tajlandsku kuhinju i daje zanimljiv kvrgavi plod, rabarbara od koje se rade super đemovi i pite, mini nar koji daje plod i ima lijepe cvjetove, menta za čaj i mojito itd.... Sve to sam uzeo ili sa tržnice ili iz online shopa koji je jako zgodan način kupovine(pogotovo ako kupujete egzotične vrste) Većinu sam začina stavio u veće lončanice kako bi sa jednim zalijevanjem preživjeli odsustvo od 3-4 dana.Morate paziti da te veće posude imaju dobru drenažu kako se višak vode ne bi zadržavao u zemlji. Ne samo da će se spriječiti truljenje korijena, nego voda koja se slila može biti iskorištena isparavanjem za još koji dan života. Kako bi sve to dalo mirisnije i ukusnije plodove i listove zemlju sam pomiješao sa bezmirisnim organskim gnojivom u omjeru 1:1
Posude koje sam izabrao za vješanje na zid je trebalo pripremiti. Uzeo sam komad plosnatog čelika koji bih zagrijao iznad plamena i s njime istopio rupe. PAZITE da metal držite s nekom krpom kako se ne bi opekli. Kroz rupe sam provukao tanki lanac koji sam u lokalnoj željezariji dao izrezati na fragmente koji su odgovarali za poziciju na zidu. Lanac sam provukao kroz rupu i osigurao od vraćanja sa vijkom i maticom koji je provučen kroz zadnju kariku. Kukice za vješanje lanaca sam zašarafio u tiple zabušene u zid. Za knauf sam koristio puž tiple koje se nakon inicijalne rupe od par milimetara elegantno zašarafe križnim zavijačem.
Cura je već ranije kupila vrt u crijepu. Par sukulenata složenih u mali ekosustav. Sami su sebi dovoljni i vodu potrebuju tek svakih 20ak dana. Kako ne bi crijep grebao po stolu, na komad kartona je zaljepila čvrstu tkaninu za zavijese. Dok se to sušilo na vrhu je stajalo par teških knjiga. Kaže ona i da bi mogli i posude za cvijeće ukrasiti sa sličnom tkaninom. Tako da sve bude u bordo nijansi.
Uz dvije vrste mente , tu je u lijevom kantunu i grappolo rajčica. Raste jedan cm svaki dan. Jedva čekam plodove!!! zato sam je dobro privezao uz oslonac. Kako se ne bi slomila pod težinom
nema vrta do unutarnjeg vrta
Po viđenom znam da im paše i pozicija i količina vode. Jedini napredak koji bih napravio za ljeto je nabavak senzora koji mjeri vlažnmost i kiselost tla. Tako da ništa ne prespustim slučaju.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.