Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Kava kod kuće: Turska kava
... ... ... 
Korak po korak
0
14122
Kava kod kuće: Turska kava
Iako već imate preferirani recept, baristi vas pozivaju da isprobate njihov 100% prolazni način za spremanje kave u ibriku tj. džezvi. Turska kava je najstarija i najčešća metoda pripreme kave kod kuće. Nekada je količina pjenice koja bi nastala na vrhu prilikom vrenja pokazivala koliko smo dobar domaćin/domaćica. Ako ste među onima kojima turska kava ne uspije svaki put & pritom niste sigurni što radite pogrešno, svakako provjerite korake pripreme barista s kojima smo se družili prethodnog vikenda na Festivalu kave u Opatiji.
Svježe mljevena kava Ibrik (džezva) Kuhalo za kavu Tanjurić Žličica Zagrijano mlijeko (ako ga dodajte) Šećer (ako ga dodajete)
U ibrik najprije stavljamo kavu, po normativu: 1 čajna žličica kave (5g) na 1 šalicu vode (šalica za espresso, zapremnine 0.7 dcl). Vodu zagrijemo u kuhalu do temperature 75-80 stupnjeva, dodamo kavi u ibrik i promiješamo. To je jedini put kada se miješa turska kava. Savjet 1: Ako kavu stavimo u hladnu vodu, ona će postati gorka od predugog namakanja. Savjet 2: Stavljate li u svoju tursku kavu šećer, napravite to prije nego što u kavu dodate vodu i započnete s kuhanjem, da se može/stigne karamelizirati.
Tursku kavu kuhamo na srednje jakom plameniku dok ne dosegne temperaturu od 95 stupnja - to je onaj trenutak u kojem se pjena počne dizati po rubu ibrika. U trenu kada vidimo da počinju izlaziti prvi mjehurići kavu mičemo s plamenika, poklopimo tanjurićem, pustimo da odstoji 2 minute i zatim serviramo. Volite li pjenicu od turske kave, nju možete izvući u pripremljene šalice prije nego što poklopite kavicu. Nakon dvije minute ostat će je nešto manje ;) Uživajte u svojoj šalici!
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.