Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Kava kod kuće: Turska kava
... ... ... 
Korak po korak
0
10926
Kava kod kuće: Turska kava
Iako već imate preferirani recept, baristi vas pozivaju da isprobate njihov 100% prolazni način za spremanje kave u ibriku tj. džezvi. Turska kava je najstarija i najčešća metoda pripreme kave kod kuće. Nekada je količina pjenice koja bi nastala na vrhu prilikom vrenja pokazivala koliko smo dobar domaćin/domaćica. Ako ste među onima kojima turska kava ne uspije svaki put & pritom niste sigurni što radite pogrešno, svakako provjerite korake pripreme barista s kojima smo se družili prethodnog vikenda na Festivalu kave u Opatiji.
Svježe mljevena kava Ibrik (džezva) Kuhalo za kavu Tanjurić Žličica Zagrijano mlijeko (ako ga dodajte) Šećer (ako ga dodajete)
U ibrik najprije stavljamo kavu, po normativu: 1 čajna žličica kave (5g) na 1 šalicu vode (šalica za espresso, zapremnine 0.7 dcl). Vodu zagrijemo u kuhalu do temperature 75-80 stupnjeva, dodamo kavi u ibrik i promiješamo. To je jedini put kada se miješa turska kava. Savjet 1: Ako kavu stavimo u hladnu vodu, ona će postati gorka od predugog namakanja. Savjet 2: Stavljate li u svoju tursku kavu šećer, napravite to prije nego što u kavu dodate vodu i započnete s kuhanjem, da se može/stigne karamelizirati.
Tursku kavu kuhamo na srednje jakom plameniku dok ne dosegne temperaturu od 95 stupnja - to je onaj trenutak u kojem se pjena počne dizati po rubu ibrika. U trenu kada vidimo da počinju izlaziti prvi mjehurići kavu mičemo s plamenika, poklopimo tanjurićem, pustimo da odstoji 2 minute i zatim serviramo. Volite li pjenicu od turske kave, nju možete izvući u pripremljene šalice prije nego što poklopite kavicu. Nakon dvije minute ostat će je nešto manje ;) Uživajte u svojoj šalici!
Komentari
Još nema komentara