Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Ravioli s ricottom i divljim šparogama
... ... ... 
Korak po korak
0
8022
Ravioli s ricottom i divljim šparogama
Divlje šparoge. Konačno. Kako bih maksimalno uživala u njihovom okusu, uvijek ih pripremam na najjednostavniji mogući način - kratko prodinstane na maslinovom ulju. Ovaj put su pale na domaće raviole punjene ricottom. Pogodak.
Za tijesto: 200 g brašna 2 jaja malo maslinovog ulja Punjenje za raviole: 300 g ricotte sjeckani vlasac sol Za šparoge: šparoge - mac/vezica-dvije divljih šparoga (na ovu količinu raviola dosta je i jedan mac, ali toliko ih volim da sam koristila dva) maslinovo ulje sol, papar 2 režnja protisnutog češnjaka 1 čep bijelog vina
Napraviti domaću paštu stvarno nije problem. Postupak nije kompliciran, a rezultat je nemjerljiv s bilo kakvom kupovnom tjesteninom. Pa krenimo redom. Za tijesto trebat će vam brašno i jaje. Omjer je na 100 g jaja 1 jaje (i ta formula stoji za jednu osobu). U brašno dodajte umućena jaja i malo maslinovog ulja (možete i bez). Mijesite oko pet minuta, dok ne dobijete fino, elastično tijesto. Ako vam je slučajno ljepljivo, tada dodajte malo brašna i nastavite mijesiti. Kada ste gotovi, dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i pustite da odstoji oko pola sata. Nakon što je odstajalo, tijesto podijelite u manje komade (za ovu količinu dovoljno je na pola) kako biste mogli krenuti s obradom dalje. Ostatak svakako umotajte nazad u foliju i neka tako čeka svoj red.
S obzirom na to da imam mašinicu tijesto sam provukla kroz nju, no isti rezultat može se postići i ručnim valjanjem. Cilj je postići tijesto debljine svega nekoliko milimetara. Ako koristite mašinicu postupak je ovaj: tijesto lagano pobrašnite i krenite ga provlačiti kroz najširi prorez mašine; nakon svakog provlačenja smanjite širinu proreza za jedan i tako redom dok ne provučete kroz najuži prorez. Tijesto je tada spremno za punjenje.
Za punjenje, promiješajte ricottu sa sitno sjeckanim vlascem i posolite po ukusu.
Traku tijesta stavite na pobrašnjenu podlogu. Rub trake premažite vodom, voda će vam biti u funkciji lijepila. Po sredini rasporedite kuglice od pripremljene ricotte i pazite da između svake ima dovoljno razmaka. Drugi kraj tijesta presavijte preko kuglica od sira i spojite s drugim, namočenim, rubom tijesta. Rukama utisnite tijesto svugdje oko punjenja kako biste istjerali višak zraka te time spriječili pucanje tijekom kuhanja. Nakon toga, rebrastim nožem za tjesteninu razrežite tijesto i vaši ravioli su gotovi! Kažu da je fora kada ravioli nisu jednake veličine,a budući da nisam pedantna veselo sam prihvatila taj trend. Raviole ubacite u vrelu i slanu vodu, kuhajte tri minute i procijedite (ostavite malo vode od kuhanja sa strane). Gotovo.
Prije nego se bacite na šparoge, potrebno ih je pripremiti. Vrhovi su gotovi nešto prije ostatka šparoge pa ih je dobro razdvojiti. Šparoge se čiste jednostavno - krenite od vrha i lomite ih na komade sve dok ne dođete do dijela na kojem šparoga teško puca. To je to, taj dio se baca.
U tavu stavite maslinovo ulje i protisnuti češnjak. Kada se ulje zagrije i češnjak zamiriši, dodajte šparoge. Dinstajte minutu, dvije, pa dodajte i vrhove šparoga. Dodajte čep bijelog vina, sol, papar i malo vode u kojoj su se kuhali ravioli. Poklopite i pustite da se krčka još minutu - dvije. Gotovo. Promiješajte s pripremljenim raviolima i navalite.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.