Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Bojanje uskršnjih jaja na tradicionalan način
... ... ... 
Korak po korak
0
9865
Bojanje uskršnjih jaja na tradicionalan način
Umjesto kupovine boja za jaja, iskoristite namirnice koje imate doma i napravite pisanice kakve su nekada radili naši bake i djedovi, mame i tate. :) I pri tome se zabavite!
Potrebno: 1. Jaja 2. Peršin, cvijeće s livade, gumice (za ukrašavanje jaja) 3. Ljuske luka 4. Crvena paprika 5. Sok cikle 6. Vrećice zelenog čaja 7. Ocat 8. Najlonke (što tanje)
Prvo sva jaja skuhajte. Dodajte malo soli u vodu kako jaja ne bi puknula.
Nakon što su jaja skuhana, ostavite ih da se malo ohlade. Namočite prste i vodom „zalijepite“ ukrase na jaja. Zatim pažljivo stavite jaja u najlonku te zavežite jedan kraj najlonke. Držeći ukrase na mjestu zavežite i drugi kraj dovoljno čvrsto kako se ukrasi tijekom bojanja ne bi pomaknuli.
U lonac ulijte 1L vode, te dodajte ljuske luka. Što više ljuskica to bolje! Dodajte dvije žlice octa, te ostavite na laganoj vatri dok ne prokuha. Potom maknite lonac sa štednjaka te dodajte jaja i ostavite ih među ljuskama oko 30 minuta.
U sok od cikle stavite jednu žlicu octa, zatim sok stavite na štednjak da prokuha. Kada prokuha stavite jaja unutra kako biste dobili lijepu ljubičastu nijansu. Što duže držite jaje unutra, to će boja biti intenzivnija.
U 1L vode dodajte 5 žličica crvene paprike i 2 žlice octa. Ostavite na štednjaku dok ne prokuha. Kada otopina prokuha stavite jaje i gledajte kako mijenja boju u narančastu. :)
Uzmite 4 vrećice zelenog čaja te ih prelijte 1L kipuće vode, zatim dodajte jednu žlicu octa. Ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Već skuhano jaje ostavite 15-20 minuta.
Obojena jaja ostavite da se posuše. Kako bi jaja dobila sjaj premažite ih slaninom. Zatim ih lijepo posložite u košaru i pripremite se na mnoštvo pohvala od strane ukućana i prijatelja! :)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.