Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Boca sa samozalijevajućom biljkom
... ... ... 
Korak po korak
0
1767
Boca sa samozalijevajućom biljkom
Kako od boce napraviti samozalijevajuću vazu s živom biljkom za vaš uredski stol. I usput naučiti kako prerezati bocu, a da se ne razbije na komadiće.
Boca, špaga od prirodnog materijala, aceton ili alkohol ili razrjeđivač, upaljač, kanta hladne vode, gaza, biljka.
Čvrsto omotajte špagom bocu nekoliko puta na mjestu gdje ju želite "prerezati" i dobro zavežite. Odrežite viškove špage na čvoru. Dobro natopite zavezanu špagu nekom lakozapaljivom tekućinom. Ja sam imao pri ruci razrjeđivač, no može poslužiti i alkohol ili aceton. Budite pažljivi, radite to nad kantom punom hladne vode.
Ovdje budite posebno oprezni, odmaknite se koliko možete. Prije paljenja uklonite iz blizine sve što bi se lako moglo zapaliti. Držite bocu nad kantom te zapalite upaljačem špagu. Špaga će odmah buknuti. Okrećite brzo bocu dok god špaga gori. Važno je da se staklo dovoljno ugrije. Kad plamen počne vidljivo jenjavati ispustite naglo bocu u vodu. U kontaktu vrućeg stakla i hladne vode desit će se puknuće na mjestu gdje je bila zavezana špaga. Rez će biti jednoličan i gladak. Obrišite gar od gorenja.
Kroz komadić vaze provucite špagu i zavežite čvor da se ne izvuće. Gornji dio boce s grlom okrenite naopačke, postavite gazu na rupu, a špaga neka visi provučena kroz grlo.
Na otvorenom dijelu posadite malu biljku sa zemljom, dobro potisnite zemlju. Na kraju samo nataknite grlom prema dolje u drugi kraj boce/vaze u koju ste prethodno nalili vodu. Špaga koja visi kroz grlo bi trebala dosezati do dna vaze i tako vući vodu prema gore "zalijevajući" biljku. I eto, sada vaša biljka može preživljavati s puno manje brige o zalijevanju.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.