Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Renoviranje stare kuhinje
... ... ... 
Korak po korak
0
6164
Renoviranje stare kuhinje
Dok je dečko bio na putu odlučila sam ga iznenaditi renovacijom kuhinje. Imali smo kuhinju staru preko 30 godina. Boja je bila izblijedila, sjaj nestao, ručkice su se oljuštile, zid je bio popucan i izšprican. Budući da nemamo financijske mogućnosti za novu odlučila sam ju oživjeti s nešto boje.
Zid je bio u jako lošem stanju pa sam najprije ostrugala sve što se moglo ostrugati. Nakon toga sam gipsom poravnala veće udubine. Kad se izgipsani dio posušio brusnim sam papirom poravnala podlogu. Kad je podloga imala samo manje neravnine slijedilo je gletanje- u mom slučaju dva sloja (sa sušenjima u međuvremenu). Nakon gletanja uslijedilo je farbanje. Kako je dio zida odmah kraj štednjaka odlučila sam ga oblijepit samoljepljivom folijom kako bi kasnije lakše održavala prostor. Budući da su na ostatku zida bile uništene pločice odlučila sam preljepit cijeli taj dio. Nakon što se sve osuši potrebno je dobro premjeriti površinu i izrezati otvore gdje je potrebno. U mom slučaju bio je dovod plina za štednjak i priključci za slavinu. Kad ljepite dio na kojem već postoje pločice možete si olakšati tako što ćete cijelu površinu našpricati s nekim sredstvom za čišćenje. Dok je sve naroseno, skinite zaštitini papir i na to stavite foliju. Time ste si omogućili lako klizanje folije. S krpom u rukama namjestite rubove i povlačeći u svim potezima izbacite višak tekućine. Nakon par minuta folija će se dobro zaljepiti za podlogu, a vi ćete dobiti podlogu bez mjehurića. Na dijelu gdje mi je ljepljenje na zid nisam špricala jer nisam znala kako će podloga reagirati pa sam tamo zaštitni papir skidala dio po dio. Na ovom prostoru sam se odlučila za print sa sitnim točkicama neutralnog dezena.
Radna ploča je bila jako uništena pa sam i na nju odlučila zaljepiti samoljepljivu foliju. Ljepila sam je na isti način kao na pločice. Nakon što sam dobro očistila površinu, našpricala sam tekučinom i na nju odmah stavila cijeli komad folije koji sam prijeizrezala po mjeri. Skinula sam sve ručkice i dobro ih oprala. Prefarbala sma ih u dva sloja s antracit bojom za metal. Ljepljivom trakom sam zaštitila dijelove koje neću farbati (oko stakla). Brusnim papirom sam očistila nečistoću i poravnala neravnine drvenih vrtašaca. Svaka vrata sam prefarbala 3 puta. Nakon svakog sloja čekala sam po 24 sata da se boja osuši i brusnim sam papirom poravnala neravnine koje su nastale od boje. Nakon što su se tri sloja boje osušila pofarbala sam i nosače u istu antracit kao ručkice. Tokom preseljenja u stan i generalke sa starim stvarima našla sam starinski lonac koji sam odlučila smjestiti u kut kuhinje i u njemu držati kruh. U offertissimi sam kupila plutene podloške na kojima sam ispisala razne porukice. Na drugi dio elemenata sam odlučila staviti dvije male teglice u koje želim staviti začinsko bilje. 5 dana rada i naša kuhinja je dobila totalno drukčiji štih :-)
Komentari
17.03.2016.
Svaka čast, odlično izgleda! Ovo i ja planiram u svojoj... Koju si boju koristila za kuhinjske elemnte (ime/proizvođač), da li je boja visoki sjaj i da li se lako prlja obzirom da je bijela?
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.