Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Kako obojiti namještaj od iverala / Makeover hodnika
... ... ... 
Korak po korak
0
65311
Gost iskonstruktor
Kako obojiti namještaj od iverala / Makeover hodnika
Većina nas kod kuće ima barem jedan ormarić, ormar ili neki drugi komad namještaja od iverala, furnira ili medijapana koji svojim dimenzijama savršeno odgovara prostoru i kapacitetom zadovoljava naše potrebe, ali nam se više ne sviđa njegova boja ili se s vremenom pohabao. Takav namještaj ne može i ne smije se brusiti na isti način kao onaj od punog drveta. S obzirom da iveral, furnir ploče i medijapan imaju glatke neupojne površine, grubim brušenjem možemo oštetiti podlogu, a bojenje može biti problematično jer postoji velika mogućnost da se boja ne primi dobro za podlogu te se nakon nekog vremena počne ljuštiti. Tajna trajnosti boje leži u dobroj pripremi podloge...
Za uspješno bojenje ormarića od iverala, medijapana ili furnira potrebni su: Dulux trade Super grip primer, akrilna boja za drvo, kist, drška i spužvasti valjak, posuda za boju i prema potrebi krep traka i folija za zaštitu poda Ukoliko mijenjate ručkice potrebni su vam: bušilica, akrilni kit za drvo, špahtlica
Ukoliko stare ručke želite zamijeniti novima, prvo ih skinite sa ormarića a nekadašnje rupe ispunite akrilnim kitom uz pomoć špahtlice. Bušilicom probušite nove rupe. Nakon što se kit osušio, višak kita uklonite brusnim papirom visoke granulacije ili mokrom krpom.
Primer dobro promiješajte i zatim ulijte u posudu za boju. Pomoću spužvastog valjka ravnomjerno ga nanesite na površinu i ostavite da se suši 24 sata. Kuteve obojite prve i to kistom. Svrha primera je stvoriti što kvalitetniju podlogu za akrilnu boju i ujedno je osiguranje da se boja neće ljuštiti.
Nakon što se primer posušio na njega nanesite akrilnu boju za drvo. Potrebno je nanijeti minimalno dva, a ponekad čak i tri sloja boje kako bi boja bila što ujednačenija. Ostavite da se boja između nanosa osuši prema uputama proizvođača. Nakon korištenja primera i akrilne boje pribor za bojenje i ruke što prije operite toplom vodom.
Nakon što se boja dobro posušila (možete pričekati i par dana kako biste bili sigurni da ne dođe do oštećenja boje) pažljivo montirajte nove ručkice.
Uživajte u pogledu na "nove" ormariće i hodnik koji su preuređeni vašom zaslugom :-)
Komentari
16.06.2017.
Poštovani, zanima me jel mogu na gore naveden način obojati i cijelu unutarnju stolariju gdje su vrata od iverala, a štokovi od punog drveta!?
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.