Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Vrata od dvora
... ... ... 
Korak po korak
0
1997
Vrata od dvora
Cilj preuređenja je učiniti stara, bezlična, metalna vrata lijepima, i ako je moguće, vizualno ih uklopiti među poluožbukane kamene zidove, a da se pritom ne potroši previše novaca, nego samo malo mašte i bojica.
S obzirom da su vrata metalna, potrebno je koristiti boju za metal, a da bi se ista mogla miješati s akrilnim bojama, koristim 3u1 boju/lak za metal na bazi vode. Odlučujem se za bijelu boju, jer će vrata na kraju biti svijetla, pa će se s bijelom temeljnom bojom, lakše doći do željenog rezultata. (iz nekih prijašnjih radova imam jako dobra iskustva s priloženom bojom za metal, pa se puna povjerenja ponovno odlučujem za tu robnu marku.)
Prije nanošenja nove na staru boju, vrata je potrebno dobro oprati od prašine i prljavštine, i sasvim lagano preći šmirgl papirom, tek toliko da se nova boja "bolje drži".
Skicu, tj, obrise kamena, lagano naznačujem kredom, nakon čega površine ispunjavam bijelom bojom, tupkajući pomoću spužvice. To istovremeno ubrzava proces i stvara neujednačeno obojenu površinu, već u startu nalik kamenu.
Lijevi dio vrata, koji bi trebao izgledati kao nastavak poluotpale fasade, u cijelosti radim sa spužvicom, dok sjene i detalje na kamenu naglašavam tankim kistom. Kako su boje na bazi vode, tako se brzo suše, kistove i ostali pribor poželjno je oprati, toplom vodom najbolje, odmah nakon upotrebe.
I, evo ih! :)
Iste boje, koraci i potezi primjenjeni su i na vanjskoj strani vrata. Na kraju, moram naglasiti da su ova vrata oslikana prije tri godine, i otada sasvim uspješno odolijevaju svim vremenskim uvjetima, suncu, kiši, vjetru, mrazu, kombiniranje boje za metalne površine i akrila se pokazalo u potpunosti otpornim i postojanim. :)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.