Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Avion od papira na daljinski
... ... ... 
Korak po korak
0
2068
Avion od papira na daljinski
Jer je avion od papira koji ide na daljinski puuuuno zabavniji...
- papir - IR receiver - tranzistor (BC5570) - žice - lemilica - mali elektromotor - mala baterija (iz mobitela ili manjih aparata) - otpornici (100 I 220 kilo ohma) - testna ploca, protoboard - daljinski
Na slici se vidi koji se pinovi koriste i kako za ove dvije komponente koje su najvažniji dio sklopa.
Grom predstavlja izvor struje koji je kod nas baterija koja ima pozitivan i negativan pol. Na slici se vidi kako je spojeno i gdje su stavljeni otpornici i kondenzatori. Kondenzator je od 100uF i nije toliko obavezan.
Dobro bi bilo koristiti prototype board kako bi se moglo sve uskladiti i vidjeti kako radi. Na slici se vidi da koristimo malu LED diodu, kako bismo provjerili radi li sustav kako smo i očekivali. Isprobajte s bilo kojim infra crvenim daljinskim.
Kako bi cijeli ovaj sklop stao u mali avion, moramo to svesti na malu pločicu. Nakon što ste se uvjerili da sve radi na protipnoj ploci možete sve to preseliti na manju rupičastu plocu. Ostavite dvije žice koje će napajati sustav i dvije koje će biti izlaz za neko trošilo, u našem slučaju motor.
Avion je dosta jednostavno izraditi, samo pratite slike i sve će vam biti jasno. Bitno je savinuti papir na sličan način kao na slici, jer ćemo tako napraviti utore u koje ćemo kasnije moći staviti elektroničke komponente. Nakon sto ste završili isprobajte leti li dobro, pa poboljšajte dizajn ako niste zadovoljni.
Nakon što zalijepite motor s propelerom, odrežite taj dio aviona kako bi se propeler mogao slobodno kretati. Iskoristite utore u avionu koje ste napravili.
I leti, leti, leti, leti...
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.