Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Kako izraditi zidnu lampu aka light box
... ... ... 
Korak po korak
0
5370
Gost iskonstruktor
Kako izraditi zidnu lampu aka light box
Tzv. svijetleće kutije (light box) u funkciji zidnih lampi u posljednje su vrijeme veliki hit u uređenju interijera. Izgledom podsjećaju na nekadašnje svijetleće displaye koji su stajali na pročeljima kina i na kojima su se mijenjali naslovi filmova. Ako ste retro fan i trebate zidnu lampu možete je naručiti preko Interneta i izdvojiti popriličan novac za to zadovoljstvo. A možete i uložiti nešto sitno novca, malo više truda i izraditi je sami. Tekst, boja i finalni izgled ovise samo o vama.
Za izradu lampe trebati će vam : okvir za fotografije sa što dubljim i debljim rubom, led lampice, samoljepljiva folija, indigo papir, akrilna boja sa efektom mraza, akrilna boja, spužvice, bušilica, odvijač, škarice, skalpel, ravnalo, olovka
Rastavite okvir, izvadite staklo i očistite ga sredstvom za čišćenje stakla. Koristeći spužvicu lagano „tufkajući“ nanesite akrilnu boju sa efektom mraza na staklo na stranu koja će biti okrenuta na stražnju stranu okvira, pazeći da boju nanesete ravnomjerno. Pustite da se osuši prema uputstvima proizvođača. Funkcija boje sa efektom mraza je da nam "zamuti" staklo i da stvori podlogu za akrilnu boju kako bi se ona što bolje primila na staklo.
Nakon što se boja sa efektom mraza dobro osušila (postaje prozirna), na nju spužvicom nanesite akrilnu boju. Ja sam koristila Ivory bijelu, a vi možete koristiti čisto bijelu ili neku drugu nijansu prema želji. Ostavite da se suši 24 sata kako bi postala što otpornija na mehaničke udarce.
Izaberite željeni tekst, odredite font slova vodeći računa o veličini okvira i ZRCALNO ga isprintajte na papir. Na stražnju stranu samoljepljive folije položite indigo papir a na njega papir sa isprintanim tekstom. Sve učvrstite ljepljivom trakom. Olovkom iscrtajte rubove slova, možete si pomoći ravnalom.
Pomoću skalpela i škarica izrežite slova iz samoljepljive folije i zaljepite ih na staklo na stranu koja će biti okrenuta prema van (bojana strana stakla treba biti na stražnjoj strani okvira)
Staklo sa stražnje strane zaštitite papirom kako pri montaži ne biste oštetili boju, odredite raspored led lampica a zatim krenite sa montažom . Na mjestu gdje izlazi električni kabel pomoću bušilice probušite rupu i provedite kabel.
Smjestite zidnu lampu na željeno mjesto i upalite svijetlo!
Akrilne boje su kupljene u hobby shopu Chemaco, okvir za slike i led lampice u IKEI, samoljepljiva folija u Bauhausu, a indigo papir u Narodnim novinama.
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.