Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Maki sushi
... ... ... 
Korak po korak
0
1975
Maki sushi
Maki sushijem se smatraju sve tzv. rolice od sushija, posložene pomoću podloška od bambusa (makisu) i uglavnom obučene u nori algu. Osobitu popularnost doživjele su u Americi te su tzv. rolice danas daleko najčešće konzumiran oblik sushija.
Sushi riža, rižin ocat, sol, šećer, mrkva, paprika, avokado, krastavac, soja sos, wasabi pasta, sušeni listovi algi i podloga od bambusa za motanje
Sushi rižu prije kuhanja treba oprati nekoliko puta sve dok voda ne postane prozirna. Sushi riža se za razliku od obične riže kuha u maloj količini vode. 400g suhe riže + 440ml vode = 600g kuhane riže. Staviti kuhati na srednju temperaturu, obavezno poklopiti. Najbolje je poklopac ne dizati tokom kuhanja da se riža napari. Nakon što riža bude kuhana dodajemo miks rižinog octa, soli i šećera. Na 600 grama riže potrebno je dodati 100ml rižinog octa + 40g sećera + 12g soli. Prije dodavanja u rižu, ovaj miks je najbolje staviti kuhati na laganu temperaturu da se svi sastojci prožmu. Promiješati rižu uz pomoć drvene kuhače.
Povrće je potrebno izrezati na tanke trakice. Kod krastavaca je potrebno maknuti sredinu koja je puna vode, da sushi ne bude gnjecav. Ribu režete na veće trakice kako bi bila veća od povrća. Kako moji gosti prvi put će probavati sushi, ja sam koristila samo meso raka. Sljedeća faza će im biti tuna i losos. Riba mora biti svježa, odnosno ne smije biti starija od 24h
Za motanje sushia potrebno je postaviti sušeni list alge na podlogu od bambusa tako da hrapava strana bude okrenuta prema gore. Na tu stranu dodajemo rižu koju je potrebno utisnuti tako da bude raspoređena jednako. Tip: kod slaganja riže najbolje je ruke namočiti u čistu vodu. Riža se ne stavlja na cijeli algin list (pogledati sliku). Nakon riže dodajemo povrće po želji i ribu, uz pomoć podloge od bambusa potrebno je zarolati algu i sastojke. Nakon toga ponavljati postupak dok ne ostanete bez riže ili listova alge.
Role sushia najbolje je prerezati na pola i staviti jednu pored druge. Nakon toga rezati ih zajedno na krugove oko 1.5cm debljine. Na taj način ćete od svake role dobiti jednak broj sushia. Poslužiti uz soja sos i wasabi pastu. Uživajte!
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.