Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Homemade sapun
... ... ... 
Korak po korak
0
8447
Homemade sapun
Napravite sami sapune različitih oblika, boja i mirisa od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu.
Postoji nekoliko načina izrade sapuna. Ova je možda najdugotrajnija, ali sapuni će biti fantastični. Za izradu su vam potrebni mast, lužina i destilirana voda. U ovom slučaju kao mast koristimo maslinovo ulje (od komine maslina, bolja opcija za sapune) i kokos maslac. Lužina je natrijev hidroksid ili kaustična soda. Mineralne boje (možete koristiti i jestiva bojila za hranu) i mirisna ulja po želji (ja sam odabrala lavandu) Kuhinjska vaga, štapni mikser, kalup, toplomjer i nekoliko posuda. Zaštitna oprema: naočale, pregača I rukavice.
Na stranici http://soapcalc.net možete izračunati točan omjer sastojaka, odnosno kreirati recept, a ovo je moj: 500 g maslinovog ulja 100 g kokosovog ulja 81 g natrijevog hidroksida 18,60 g mirisnih ulja
Natočite 228 g destilirane vode. Bilo bi dobro da je ohladite prije.
100 g kokosovog maslaca. Stavite maslac na laganu vatru da se otopi, ali pazite da ne izgori.
500 grama maslinovog ulja. Samo da napomenem, pola litre nije 500 g. :) Obavezno izvažite sve.
Pomiješajte maslinovo ulje i otopljeni kokosov maslac.
Odaberite boju. Ja sam uzela mineralnu boju, i to kombinaciju plave i zelene. Pomiješajte ih s vodom.
Ovo je jako bitno. Dakle, ulijte LUŽINU U VODU! Nikada, ali nikada nemojte ulijevati vodu u lužinu! Uvijek ide suha tvar u mokru! Obavezno koristite posudu koja podnosi toplinu, jer kad ulijete lužinu, temperatura naraste do 90C. Ostavite smjesu da se hladi.
Ulje i lužina trebaju se ohladiti i biti približno iste temperature da biste ih pomiješali. Idealna je temperature između 35 i 40C (kad sam izmjerila bili su na 38C). Miješajte štapnim mikserom.
Ako želite šareni sapun, kada smjesa dobije malo čvršću konzistenciju odvojite dio i pomiješajte sa željenom bojom i mirisom (ja sam odabrala miris lavande).
Smjesu ulijte u kalup i stavite na suho mjesto, primjerice u ostavu. Nakon 24 sata sapun će se stvrdnuti, pa ga izrežite na željenu debljinu ili oblike. Tada sapun mora odstajati MINIMALNO TRI TJEDNA, a može i duže. Nemojte ga koristiti prije, jer će vas peći koža i ostavljat će masni filter. I još jedan savjet - ako želite da vam se sapun sjaji, našpricajte ga alkoholom i votkom. :) To je to. Uživajte u svom homemade sapunu! :)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.