Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Useless box aka Beskorisna kutija
... ... ... 
Korak po korak
0
2673
Useless box aka Beskorisna kutija
Od beskorisne kutije nećete imati koristi. Ali je urnebesno zabavna. :)
- lemilica i lem - žice - baterije - elektromotor ili servo motor - microswitch - sklopka - jako ljepilo - kutija drvena ili plastična - osnovni alat
Najbitniji djelovi su mikrosklopka I sklopka. Oni kontroliraju kako se i kada se okreće motor. Motor smo uzeli iz dječje igračke.
Uzeli smo ukrasnu kutiju napravljenu od tankog drveta, ali još bi bilo bolje da imate drvenu kutiju od punog drveta. Poklopac prerežite na pola. Jednu polovicu ostavite kakva je, a na drugoj ostaviti rupu za sklopku.
Velika sklopka ima 6 pinova, a manja 3. Sa slike se vidi kako treba zalemiti žice. Ako vam se motor okreće u krivu stranu, samo zamjenite žice spojene na motor.
Nakon što ste zalemili žice na sklopke isprobajte radi li kako treba. Motor bi trebao mijenjati smjer pritiskom na sklopku. Pritisnemo li mikrosklopku, motor će stati. Dakle, kada motor miruje, pritisnuta je mikrosklopka. Onog trena kada stisnemo sklopku motor gura plavu polugu prema sklopci. Kada plava poluga stisne sklopku motor se okreće u suprotnu stranu, tj. vraća se unutra gdje dodiruje mikrosklopku i motor staje.
Plava poluga je 3D printana, ali se vrlo lako može napraviti od drveta. Zapravo, ovisi o tome kakva je vaša kutija. Najbolje je da polugu napravite sami, jer bi kut trebao odgovarati vašoj kutiji. Ako nemate igračku koja ima motor s malim prijenosom morat ćete napraviti polugu koja će prolaziti kroz osovinu motora.
To je to. Isprobajte kako radi. :)
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.