Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Krafne za sve
... ... ... 
Korak po korak
0
8501
Krafne za sve
Najbolje fašničke krafne za cijelu obitelj. Najviše im se vesele najmlađi :)
Za krafne: 1 svježi kvasac 500g glatkog brašna 150ml mlijeka 1 jaje 50 ml ulja 3 žlice ruma 100 ml mlijeka 80g šećera 1 naribana korica jednog limuna za ukrašavanje: 1 čokolada za kuhanje 1 bijela čokolada šarene mrvice, kuglice, perlice ili bomboni po želji...
1. Prvi i najvažniji korak je staviti kvasac u zdjelicu, dodati mu žlicu šećera i 50ml toplog mlijeka te ostaviti na toplome (može i radijatoru) da se kvasac pokrene :) (Vidi kako se pokreće na slici) :)
Među važnijim koracima za dobre krafne je i malo alkohola u ovom slučaju ruma. Krafne koje u svojoj smjesi sadrže alkohol upijaju puno manje ulja i odmah su puno ukusnije...
Dakle u posudi umutimo jaje, rum, ulje šećer i mlijeko. (svi sastojci moraju biti topli ili barem na sobnoj temperaturi kako ne bismo šokirali kvasac). U drugu posudu izvažemo brašno i dodamo ribanu limunovu koricu.
Sve sastojke kvasac i smjesu s jajima istresemo u posudu s brašnom. Dizano tijesto treba dobro zamijesiti kako bi se potaknuo gluten u tijestu i kako bi vam uspjelo. Mali trik je da koristite mikser i one spiralne nastavke i krenete prvo s njime dok vam se tijesto ne poveže, zatim nastavite rukama, minimalno 10min (vjerujte mi isplatit će se), dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom barem sat vremena, dok se ne udvostruči.
Za izradu "rupastih krafni" kakve sam ja radila nije vam potrebna nikakva skupa oprema, poslužiti će jedna veća i jedna manja čaša :) Tijesto razvaljamo na debljinu oko 1,5 - 2cm. Čašom izrezujemo prvo veće krugove pa zatim one manje u sredini.
Tako izrezane krafne poslažemo u pleh na papir za pečenje i ostavimo na toplom još 30min. Ukoliko želite ubrzati ovaj proces možete ih staviti u pećnicu na 50`C oko 10 minuta.
Krafne možete peći na dva načina, u vrelom ulju ili u pećnici. Ja sam se odlučila za ovu zdraviju verziju u pećnici ;) Zagrijete pećnicu na 180`C, (ili ako ste krafne držali unutra samo podignite temperaturu, nemorate ih vaditi van), stavite krafne i nek se peku 18 minuta. Pečene su kad dobiju ovakvu prekrasnu boju. :)
Otopiti na pari čokoladu za kuhanje i bijelu čokoladu, u svaku dodati po žlicu ulja (tako će glazura imati onaj savršeni sjaj). Zatim ohlađene krafne umakati u čokoladu po želji i posipati ukrasima po želji :) (Ovo je najzabavniji dio u kojem cijela obitelj može uživati) :) I kad se glazura stisne uživajte u najfinijim krafnama :)
Komentari
05.02.2016.
Hello~ Planiram peći krafne ovaj vikend pa sam primjetila da se mlijeko spominje dva puta u sastojcima (150 ml i 100 ml). Je li to možda neka 'tiskarska' greška ili? Hvala~ :)
02.02.2016.
Najobičnija pećnica :)
29.01.2016.
Pećnica je neka nova (parna) ili "obična"?
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.