Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Gingerbread keksići
... ... ... 
Korak po korak
0
1534
Gingerbread keksići
Obožavam gingerbread keksiće! Miris đumbira, muškata i cimeta širi se po cijelom kvartu. Gušt ih raditi, a još veći gušt jesti. ;)
SASTOJCI: 300g brašna, 50g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica cimeta, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/2 žilčice mljevenog kardamona, prstohvat mljevenih klinčića, 1 žlica kakaa, 1 100g maslaca, 2 žlice meda, naribana korica naranče, 1 jaje; glazura (bjelanjak 1 jaja, 140-180g šećera u prahu, 4-5 kapi limunovog soka, 2-3 kapi arome vanilije; PRIBOR: pleh za pečenje, papir za pečenje, zdijela za miješanje, metlica za miksanje, valjak za tijesto, kalupi raznih oblika, vrećica za glazuru
Izmiješati dobro sve suhe sastojke (brašno, šećere, sol, prašak za pecivo, začini, kakako).
u suhe sastojke dodati omekšali maslac, med i naribanu koru naranče.
Rukama dobro istrljati smjesu, sve dok se maslac skroz ne ukomponira u smjesu i dobije se jednolična mrvasta smjesa.
U sredinu smjese razbiti jaje i dobro izmjesiti dok se ne dobije mekano tijesto koje se više ne lijepi za ruke.
Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti nekoliko sata u frižideru.
Pola sata prije valjanja, izvaditi tijesto iz frižidera. Valjkom za tijesto izvaljati tijesto na debljinu od cca 5-8 mm i izrezari kalupima željene oblike.
Izrezane oblike posložiti na pleh na papir za pečenje i peći 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC. Ostaviti da se ohlade.
Bjelanjak mutiti s metlicom dok se malo ne razbije i pojave se mjehurići.
Postepeno dodavati šećer u prahu i mutiti dok se ne bije gusta masa (staviti šećera ovisno o željenoj gustoći - ako želite bojati veće površine, treba vam rijeđa glazura, a ako želite iscrtavati linije, onda vam treba gušća glazura). Dodati kapi limuna i arome vanilije i dobro promiješati.
Puniti vrećicu za ukrašavanje s glazurom i odrezati vrh glazure na željenu veličinu ovisno o tome koliko debele linije želite.
Ukrasiti kekse glazurom.
Keksići su gotovi!
Komentari
Još nema komentara
Iskonstrukcije.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskonstrukcije.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.