Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Neka bude svjetlo!
... ... ... 
Korak po korak
0
975
Neka bude svjetlo!
Rasvjeta dnevne sobe, balkona i noćnih ormarića
U jednom kutu sobe na staroj Singerici osim biljke, stare ploče s talijanskim pjesmama nalazi se i ručno izrađena lampa od borovih letvica i špage. Konstrukcija je izrađena od borovih letvica dimenzija 13x13 mm, ljepljene su drvofixom u oblik kvadra. Kada se sve dobro osušilo na dno smo pričvrstili nešto šire letvice (3 kom) kako bi dobili podlogu za grlo za žarulju. Grlo je pričvršćeno vijcima za letvice, a kabel je provučen ispod letvice pa ponovno iznad kako bi "držao" na dva mjesta. Mi smo ga s donje strane dodatno učvrstili obujmicom, ali ako ne namjeravate s lampom mahati po zraku držeći je za kabel, ovaj sigurnosni potez nije potreban :) Na grlo je spojen kabel s prekidačem koji se može nabaviti u bilo kojoj prodavaonici električnog materijala. Kada je gotov električni dio krećemo sa namatanjem špage. Špaga je na letvice također ljepljena drvofiksom jer je proziran kada se osuši. Ljepilo se namaže neposredno prije nego se špaga položi na letvicu jer se brzo suši. Na visini gdje se nalazi žarna nit špaga je gušće namotana kako svjetlost ne bi bila prejaka prilikom gledanja u nju, dok je na ostatku lampe raspoređena s nešto širim razmacima. Ova je lampa upravljiva pomoću daljinskog upravljača koji je uparen sa daljinski upravljivom utičnicom.
Drugu lampu koja nam uljepšava ambijent dobili smo za svadbeni poklon od našeg prijatelja. Izrađena je od gline, zatim je pečena i onda lakirana. Električni dio je sličan kao i kod prve lampe. Trenutno je u lampi LED žarulja koju je moguće kontrolirati putem daljinskog upravljača te joj podešavati intenzitet i boju svjetlosti. Ukoliko se u lampu stavi žarulja sa žarnom niti sjenilo lampe daje zanimljiv raster sjena na zidu.
Nešto je naših ruku djelo, nešto smo dobili na poklon, a nešto smo i kupili. Budući da je vitrina nešto uža od niše u zidu, odlučili smo rupu ispuniti čime drugim nego svjetlom :) Ikeine lampice odlično su se uklopile u rupu između zida i vitrine. Svaka druga ima sjenilo jer smo imali tu sreću da smo kupili zadnji paket sjenila u kojem ih je bilo dovoljno samo za pola lampica. Ali svejedno ih volimo :) Ova lampa također je daljinski upravljiva sa istog upravljača kao i prva lampa, ali se naravno može paliti/gasiti odvojeno od prve.
Postupak izrade detaljno je opisan u iskonstrukciji "Podna lampa". Ukratko, drvene letvice za konstrukciju kao i kod prve lampe, 3 grla za žarulje spojena paralelno, kabel s nožnim prekidačem i tkanina kao sjenilo. Premještena je iz spavaće u dnevnu sobu. Ova je lampa isto tako daljinski upravljiva, odvojeno od ostalih lampi s istog upravljača.
Najjednostavnija iskonstrukcija. Staviš lampu na prozorsku klupčicu, usmjeriš je prema gore, spustiš rolo zavjesu i upališ lampu :) Iskorištena je stara lampa koja na sebi ima ogromnu kvačicu koja može obuhvatit unutarnju prozorsku klupčicu. U živo je svjetlost ravnomjernije podijeljena tako da izgleda kao svjetleći panel koji nenametljivo daje ambijentalno svjetlo. Ova se lampa pali ručno.
Obična lampa s neobičnim sjenilom. Ovo je također kupovna lampa koja se pali pomoću daljinskog upravljača i tako uveseljava svoje vlasnike.
Ispod kauča stavili smo obično grlo E27 sa širokim postoljem kako bi stajalo na podu i u njemu se nalazi LED RGBW kao i u keramičkoj lampi iz 2. koraka. Ovoj se žarulji može isto tako mijenjat intenzitet i boja svjetlosti putem daljinskog upravljača ili smartphonea. Odlično je za detekciju prašine jer svjetli po cijelom podu dnevne sobe. Toplo preporučamo! Ako Vam se ne da usisat, ali bi htjeli da svjetli i dalje, onda samo smanjite intenzitet :)
Na već postojeću instalaciju umjesto obične žarulje ugrađena je LED RGBW žarulja koju obavija papirnati kupovni luster. Ovo je glavno svjetlo u sobi, koje se rijetko pali, ali kad svijetli onda obično svijetli u nekoj boji i slabijim intenzitetom jer dodaje final touch na cijelu prostoriju. Sve RGBW žarulje osim u statičnom načinu mogu raditi kao light show. Ovo je jako korisno kada morate zabaviti kumče i njegovog brata blizanca od 2 godine :) - uz dobro muziku plešu do iznemoglosti. Kada morate zabaviti veliko dijete, recimo mene, date mi daljinski od tih žarulja.
Za noćni ormarić izradili smo jednu jednostavnu lampu koja se sastoji od dve šire letve između kojih je jedna uža i sve skupa stoje na podnožju od šire letve. Između širokih letvi postavljena je LED traka koja ide oko uže letve s jedne i druge strane. Žicu od ispravljača proveli smo kroz podnožje do LED trake. Podnožje je potrebno bušiti sa stražnje strane ukoso prema gore kako bi žica izašla između dvije šire letve. Prekidač smo ugradili na originalnu žicu ispravljača jer je bila dovoljno dugačka. Zbog svoje konstrukcije, ovisno o položaju u odnosu na korisnika, lampa je pogodna za ambijentalnu rasvjetu, ali i za čitanje.
Ispod prozorskih klupčica na balkonu ugradili smo aluminijski profil za LED traku sa difuzorom. LED traka napaja se preko ispravljača koji se pali na prekidaču u dnevnoj sobi. Budući da su zidovi balkona obloženi bijelom ciglom koja reflektira svjetlost po cijelom donjem dijelu balkona za ugodan ambijent bila je dovoljna LED traka bez centralnog svjetla na balkonu.
Komentari
Još nema komentara