Pretraživanje Nova Iskonstrukcija
Jednostavni slatki kruh sa grožđicama aka Pinca
... ... ... 
Korak po korak
0
16124
Jednostavni slatki kruh sa grožđicama aka Pinca
Jednostavna priprema slatkog i vrlo ukusnog kruha
• 1 kg brašna • 4 dag svježeg kvasca • 2 jaja • 3 žumanjka (1 žumanjak ostaviti za premazivanje) • 4 dl mlakog mlijeka • 1 dl kiselog vrhnja • 10 dag grožđica • 20 dag šećera • 1 vanilin šećer • prstohvat soli • 8 dag otopljenog margarina • 0,5 dl rakije • 1 naribana kora od limuna
Mlijeko zagrijati, dodati dvije žlice šećera, te nadrobiti kvasac. Sve zajedno pomiješati i ostaviti da se digne.
U posudu dodati prosijano brašno i sol te promiješati. Zatim dodati germu, maslac, dva jaja i dva žutanjka, te preostale sastojke.
Nakon što se umijesi glatko tijesto, ostaviti ga na toplom sat vremena da se odmara kako bi udvostručilo volumen.
Kada se tjesto udvostručilo istresti ga na pobrašnjenu površinu, lagano ponovno premjesiti i podjeliti na dva dijela, te premazati sa dodatnim žumanjkom i ostaviti da se diže još 30 minuta.
Pećnicu zagrijati na 160-180 stupnjeva C (ovisno o pećnici). Tijesto zarezati na tri djela, te staviti u pećnicu na donju razinu.
Kruh neka se peče otprilike 50-60 minuta.
Ispečeni kruh premazati sa rastopljenim maslacem i posipati šećerom u prahu po želji. Dobar tek!
Komentari
17.02.2016.
Mljac!